Home MUSIC The Jesus and Mary Chain otvaraju novu sezonu u zagrebačkoj Tvornici kulture

The Jesus and Mary Chain otvaraju novu sezonu u zagrebačkoj Tvornici kulture

Ovo je njihov premijerni dolazak u Hrvatsku

107
0
Foto: Promo

Škotski sastav The Jesus and Mary Chain, jedan od najuticajnijih bendova svoje generacije, otvoriće novu koncertnu sezonu u zagrebačkoj Tvornici kulture u sredu, 28. avgusta 2024. godine. Bend velikom turnejom “40 godina” i autobiografijom obeležava 40 godina postojanja, a jedna od stanica na turneji biće i Zagreb.

The Jesus and Mary Chain iz genijalne ideje su postali stvarnost još u junu 1984. godine, u noći kada je bend održao svoju prvu svirku. Neodoljivi autsajderi već 40 godina stvaraju vlastite svemire, a odigrali su ključnu ulogu u formiranju podžanrova kao što su shoegaze i noise pop.

Već svojim debitantskim albumom Psychocandy i progresivnim muzičkim izrazom su osvojili kritičare, a sa drugim albumom Darklands su se vinuli u zvezde. Album je dostigao peto mesto na UK Album Chartu, a hit singl “April Skies” zaseo je na osmom mesto u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sa trećeg albuma Automatic (1989) posebno su se istakli singlovi “Blues from a Gun” i “Head On” osvajajući top lilste.

Bend se, nakon izuzetno uspešne i produktivne decenije ubrzo razišao, ali muzičke sile su bile jače od svega, pa su se ponovno sastali 2007. godine. Svoj ukupno sedmi, ali prvi album nakon čak 19 godina, Damage and Joy, objavili su 10 godina kasnije.

Jedan od najpoznatijih i najvažnijih britanskih bendova svih vremena, The Jesus and Mary Chain, svoju veliku istorijsku godinu obeležavaju turnejom koja je počela u martu, a braća Rid, Džim i Vilijam, napokon će se ukazati i u Zagrebu. Svoju veliku godišnjicu su obeležili i albumom Glasgow Eyes, koji je objavljen u martu – prvim studijskim albumom nakon izdanja Damage and Joy iz 2017. godine.

Za ovu važnu godinu braća su najavila i svoju autobiografiju, ali i dokumentarac. Kao i prethodna izdanja, Glasgow Eyes predstavlja
stapanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u sjajnu, mračnu i romantičnu ploču koja obeležava povratak korenima. Album je snimljen u Castle of Doom studiju u Glasgovu.

Ulaznice za koncert grupe The Jesus and Mary Chain možete pronaći ovde.