Home ART & CULTURE U širem izboru za Bukerovu nagradu 13 romana

U širem izboru za Bukerovu nagradu 13 romana

47
0
Foto: Freepik

U širem izboru za Bukerovu nagradu za najbolji roman napisan na engleskom jeziku našlo se 13 “vanvremenskih knjiga, koje nam ukazuju šta znači pripadati, biti raseljen i vratiti se”, saopštio je žiri ove prestižne nagrade.

Listu za “Bukerovu nagradu” predvore dve britanske autorke Sara Peri i Samanta Harvi, a na njoj su prvi put uvrštena dela holandskih i indijanskih pisaca.

Predsedavajući Edmund de Val primetio je da je nesigurnost života tema koja se provlači kroz, kako je rekao, širi izbor kao živo srebro, ali je naglasio da izabrani naslovi nisu knjige o problemima. Umesto toga, objasnio je, to su dela fikcije koja prenose ideje i čine da nam je duboko stalo do ljudi i njihovih nevolja.

Polovina autora je prethodnih godina bila nominovana za Bukerovu nagradu. Dobitnik “Pulicera” Ričard Pauers pojavljuje se na listi treći put sa najnovijim radom “Playground”, koji se bavi teškim pitanjima, kao što su klimatske promene i pretnja veštačke inteligencije.

Nakon što se 2022. prvi put našao u širem izboru sa mračnim stripom “The Trees”, američki pisac Persival Everet ponovo je prepoznat sa knjigom “James”, odgovorom na “Haklberi Fina” Marka Tvena i ponovo zamišlja klasični roman iz perspektive Hakovog prijatelja Džima. Njegov roman “Erasure” nedavno je adaptiran u film “American Fiction” i nominovan je za „Oskar“.

Britansko-libijski pisac Hišam Matar je još jedan od prošlih kandidata koji se sada predstavlja sa delom “My Friends”, pričom o dvoje libijskih studenata uhvaćenih u nasilnim demonstracijama, dok je kanadsko-američka spisateljica Kler Mesud kandidovana za porodični ep “This Strange Eventful History”.

“Headshot” američke autorke Rite Bulvinkel je dinamični prikaz amaterskog bokserskog prvenstva za devojčice u Sjedinjenim Državama, koji čitaoce vodi u umove svake takmičarke. Mračni komični triler “Wild Houses” je prvi roman irskog pisca Kolina Bareta, koji je ranije zaslužio priznanje za svoje kratke priče, uključujući “Calm With Horses”, koji je adaptiran u film sa Barijem Koganom.

Treći debi je “The Safekeep” Žil van der Vouden, prve holandske autorke koja se pojavila u širem izboru. Njena knjiga, čija se radnja odvija u zabačenoj seoskoj kući ranih šezdesetih, već je zaslužila poređenje sa Sarom Voters i Patrišom Hajsmit. A Tomi Oranž je prvi indijanski pisac koji se pojavljuje u širem izboru sa romanom “Wandering Stars”, pričom koja se proteže kroz vekove dok prikazuje bol raseljenja i potrage za pripadanjem. Bukerov žiri kazao je da je ovo “snažno književno delo koje zahteva pažnju.”

Gabi Vud, izvršna direktorka Fondacije za Bukerovu nagradu, rekla je da je žiri želeo da je njihov širi izbor duplo duži, nakon što su pronašli „radost, zabavu, emociju i utehu“ u mnogim od 156 knjiga, koje su predali izdavači.

Uži izbor od šest naslova biće objavljen 16. septembra, pre nego što pobednik bude proglašen 12. novembra na ceremoniji u Old Bilingsgejtu u Londonu. Laureat dobija 50.000 funti, dok autori koji uđu u uži izbor dobijaju po 2.500 funti, zajedno sa posebno ukoričenim izdanjem svoje knjige.

Bukerova nagrada često doprinese ogromnom porastu prodaje knjiga za romanopisce. U sedmici nakon što je “Prorokova pesma” irskog pisca Pola Linča proglašena prošlogodišnjim pobednikom, prodaja je porasla za 1.500 posto, a knjiga se popela na treće mesto na listi bestselera “Sandej tajmsa”.