Home ART & CULTURE Francuska pozorišna jesen u Srbiji: Teatar, ples i savremeni cirkus

Francuska pozorišna jesen u Srbiji: Teatar, ples i savremeni cirkus

Brojne francuske pozorišne, cirkuske i plesne predstave biće predstavljene u Beogradu i Novom Sadu

46
0
Foto: Jean-Louis Fernandez

Francuski institut u Srbiji nastavlja rad na promociji savremenog francuskog scenskog stvaralaštva i produbljuje saradnju između umetnika iz Srbije i Francuske u domenu pozorišta, savremenog cirkusa i plesa.

Već večeras publika će uživati u neobičnom solo performansu sa kantama Fabricija Roselija pod nazivom “Bakeke”, dok je sreda, 25. septembar rezervisan za “Bestiaire” – originalno preispitivanje tradicionalnog cirkusa iz ugla akrobate Hišama Šerifa, u režiji Žane Mordož. Obe predstave će 24. septembra biti predstavljene i novosadskoj publici u SKC Fabrici, u saradnji sa udruženjem Ludifiko i Studentskim kulturnim centrom u Novom Sadu.

U okviru festivala savremenog cirkusa – CirkoBalkane, francuske trupe Association La Dérive izvešće 24. i 25. septembra predstavu “Iz plavetnila” u Čeonaj hali 1 Luke Beograd, dok će “Hekuba, ne Hekuba”, komad francuskog pozorišta Comédie française biti predstavljen 26. i 27. septembra u Narodnom pozorištu u Beogradu.

U sklopu ovog svojevrsnog jesenjeg fokusa posvećenog francuskoj savremenoj sceni, u Beogradu će boraviti Patrik Lardi, viši savetnik načelnika direkcije za pozorišne i scenske umetnosti francuskog ministarstva kulture, koji će tokom svog boravka u Srbiji učestvovati nizu sastanaka sa predstavnicima srpskog ministarstva kulture i predstavnicima lokalnih samouprava na temu jačanja saradnje između Francuske i Srbije u oblasti savremenog cirkusa.

Ovaj program deo je kampanje “Ritam francuske kulture” koju Francuski institut vodi tokom 2024. godine a koju su podržali Telekom Srbija kao generalni pokrovitelj, MPC Properties, linija proizvoda Ile-de-France kompanije Mlekoprodukt i l’Oréal Balkan.