Foto: facebook.com/blitzsrbija

Adam Drajver kao Enco Ferari i Penelope Kruz kao njegova supruga, Laura Ferari, pojavljuju se u filmskom ostvarenju genijalnog reditelja i koscenariste Majkla Mana, koji je ček četiri puta bio nominovan za Oskara. Scenario je napisan po uzoru na roman Enzo Ferrari: The man, the Cars, the Races, the Machine. Majkl Man je režiser i filma slične tematike “Ford v Ferrari” (u Srbiji preveden kao “Le Man ’66: Slavna 24 sata”) iz 2019. godine u kojem glavne uloge tumače Met Dejmon i Kristijan Bejl.

Radnja filma smeštena je u period leta 1957. godine. Nakon spektakla Formule 1, Enco Ferari (Adam Drajver), bivši vozač i osnivač najpoznatijeg svetskog automobilskog i trkačkog brenda, suočava se sa profesionalnim i ličnim borbama. Bankrot preti fabrici koju su on i njegova supruga Laura (oskarovka Penelope Kruz) izgradili iz temelja pre deset godina.

Njihov nestabilan brak uništio je gubitak sina Dina godinu dana ranije. Ferari se takođe bori na privatnom nivou oko priznanja njegovog sina Pjera, kojeg je imao sa Linom Lardi, koju glumi Šejlin Vudli. U međuvremenu, strast njegovih vozača za pobedom gura ih na ivicu dok se upuštaju u opasnu ikoničnu trku izdržljivosti “Mille Miglia” (Hiljadu milja), koja se vozila od Breše do Rima i nazad.

U intervjuu koji je dao na Venecijanskom filmskom festivalu, Adam Drajver je otkrio da mu na setu filma “Ferari” nije bilo dopušteno da vozi automobile. “U pretprodukciji smo se utrkivali novim Ferarijima, ali starije modele niko sebi nije mogao da priušti”, rekao je glumac.

Nakon što je film “Ferari” debitovao na Filmskom festivalu u Veneciji, u američke bioskope je stigao 25. decembra, a u britanske 26. decembra 2023. godine. Sada je došlo vreme i za premijeru u domaćim bioskopima. Bioskop CineStar 1. februara od 20 časova organizuje premijeru filma “Ferari” u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu.