Home MUSIC Album “Dookie” grupe Green Day uveden u američki Nacionalni registar snimaka

Album “Dookie” grupe Green Day uveden u američki Nacionalni registar snimaka

98
0
Foto: Rhino

Nekoliko meseci nakon 30. godišnjice albuma, Kongresna biblioteka je upravo odabrala album “Dookie” grupe Green Day za Nacionalni registar snimaka 2024. Dok se bend sprema da album svira uživo tokom skoro cele godine (zajedno sa albumom ” American Idiot”, koji puni 20 godina) na The Saviors Tour, Green Day je objavio da je “Dookie” uvršten u Nacionalni registar snimaka.

“Dookie”, legendarni treći album grupe Green Day iz 1994. godine, ušao je u registar samo nekoliko meseci nakon svoje 30. godišnjice, čime se pridružio 24 drugih zvučnih zapisa na ekskluzivnoj godišnjoj listi snimaka Kongresne biblioteke za koje se smatra da su “kulturološki, istorijski ili estetski značajni”.

Opis na veb stranici Kongresne biblioteke objašnjava da svake godine biraju 25 snimaka “koji prikazuju opseg i raznolikost američkog snimljenog zvučnog nasleđa kako bi povećali svest o očuvanju”.

Među ostalim snimcima koji su ove godine uvršteni u Nacionalni registar snimaka, našli su se i album “Surrealistic Pillow” grupe Jefferson Airplane (1967), singl “Ain’t No Sunshine” Bila Vitersa (1971), albumi “Arrival” grupe ABBA (1976), “The Cars” grupe The Cars (1978), “Parallel Lines” grupe Blondie (1978), singl “Don’t Worry, Be Happy” Bobija Mekferina (1988), kao i album “Ready to Die”, koji je 1994. godine objavio Notorious B.I.G.