Home MUSIC Beogradski duo Merblu objavio svoj prvi singl “Uz nas si tu”

Beogradski duo Merblu objavio svoj prvi singl “Uz nas si tu”

124
0
Foto: Ed Godsell

Merblu poslednjih osam godina radi na svojoj muzici. Pesma “Uz nas si tu” je prva koju su počeli da snimaju, još 2020. godine. Proces je trajao duže nego što bi inače, jer su se, kako i samo kažu, tražili.

  • Inspiracija za prvu pesmu je proizašla iz jednog životnog i univerzalnog iskustva sa kojim se svako od nas susretne pre ili kasnije, a to je iskustvo gubitka/rastanka. Kad izgubimo bližnju osobu najčešće nam nedostaje njihov glas i njihova slika. Jedino što preostane je želja da ukoliko ne možemo osobu da vidimo na javi, barem na delić sekunde proživimo njihovo prisustvo kroz san. S druge strane, iako postoji fizička i objektivna razdvojenost, ljudi su kao knjige i svako od učesnika u našem životu je deo jednog poglavlja i jedne priče. Iako se za njega/nju priča završila, kroz naše priče i sećanje ta osoba i dalje živi i postoji i stoga stih – uz nas si tu.
Merblu / Foto: Ed Godsell

Pesma je snimana iz više segmenata i u više studija, skoro dve godine. Postavili su aranžman i snimili vokale, kao i gitare sa Milovanom Boškovićem. Završni mix i produkciju potpisuje Andreja Jovanović.

“Zvuk koji donosi beogradski duo Merblu (Daria i Dejan Janjić) obojen je šumom plavog mora, zelenih reka, i šuštanjem jesenjeg lišća, zvucima ljubavi i života! Izaziva on ne samo snažna romantična osećanja već i melanholije, imerzivno, bolno nostalgično, potpuno prenosivo na intenzivno vizuelno”, saopštava njihov izdavač Lampshade Media. “Ovaj produkcijski vešt intenzitet, savršena je kohezija između muzičkog pejzaža i tekstova, koji drži slušaoca očaranim, vraćajući se njihovoj muzici iznova i iznova. Ne pripada nijednom žanru, već kombinuje različite muzičke elemente od alternativnog popa, do džeza, bluza, elektronike, hip hopa, ali i roka 60/70-tih – odakle crpe najveći uticaj za svoju muziku.”

Prateći spot sniman je dve godine tj. dva oktobra za redom, jer se tražila specifična jesenja atmosfera. Spot je radio Branislav Popović, prijatelj benda, montažer na RTS-u i direktor fotografije nekoliko dokumentarnih i jednog igranog filma, još uvek neobjavljenog.

  • Spot prati tematiku pesme. Ideja je bila da ne bude vizuelno opterećujući i sa kompleksnom radnjom, nego da prikaže dubinu osećanja vezanih za gubitak. U spotu se smenjuju različite faze od tugovanja, straha, pa do prihvatanja, ali i prisećanja lepih zajedničkih trenutaka koji su nam osnov za zahvalnost i sreću što smo imali priliku da ih delimo zajedno sa nekim ko više nije tu. Odabir lokacije i prostranost šuma je pojačala atmosferu i doživljaj same pesme, dubine osećanja, a šuma je izabrana kao mesto apsolutne tišine i povezanosti sa sobom i prirodom objašnjava Merblu.
Merblu / Foto: Ed Godsell

Osim “Uz nas si tu”, Merblu ima snimljene još dve pesme, koje će biti objavljene u narednih nekoliko meseci. Rade takođe i na drugom spotu, a nastavljaju i sa snimanjem ostatka pesama u studiju:

  • Imamo preko deset pesama koje čekaju da budu snimljene tako  da je dosta posla pred nama. Kada budemo imali dovoljan broj objavljenih pesama počećemo i sa živim nastupima – kaže na kraju Merblu.