Home SHOWBIZ Bil Guld promovisao rakiju Yebiga u Beogradu

Bil Guld promovisao rakiju Yebiga u Beogradu

Bil Guld je priznao da, kada popije "malo više", voli da zapeva pesmu "Ko te ima"

300
0
Bil Guld / Foto: Skymusic Entertainment

Kao što smo najavili pre nešto više od mesec dana, Bil Guld je konačno “vratio babu korenima”, to jest, doneo na srpsko tržište rakiju Yebiga. Prva promocija rakije nastale na obroncima planine Goč održana je u petak, 15. marta u Dorćol Platzu.

Bil Guld, čuveni američki muzičar, koosnivač i basista sastava Faith No More, priznao je da se u rakiju nije zaljubio kada ju je prvi put probao davne 1992. godine u Budimpešti (i gadno se napio od nje), nego nekoliko godina kasnije, tokom njegovog boravka u Srbiji. Za najinteresantniju rakiju koju je probao odabrao je rakiju od višnje (ne liker višnjevača!), jer je očekivao da će biti slatka, što naravno, nije.

U intervjuu za televiziju Skymusic Entertainment, Bil Guld je rekao da voli vino i da je njegov veliki obožavalac, da voli i pivo, ali mu ono sa godinama sve teže pada, kao i da među žestokim pićima za njega rakija nema premca. Priznao nam je da, kada popije “malo više”, voli da zapeva pesmu “Ko te ima“.

Promocija rakije Yebiga, Bil Guld i Ivica Drobac, novinar setv.rs / Foto: Skymusic Entertainment

Upitan da li je zadovoljan kako rakija Yebiga prolazi u Severnoj Americi, Bil Guld je rekao: “Zadovoljan sam svojim putovanjem, jer mnogo Amerikanaca ne zna šta je rakija. Oni Amerikanci, koji su od ljudi sa Balkana saznali šta je rakija, njima je postala omiljeno piće. Za mene, to je fantastično! Uspeh je čudna reč. Srećan sam što ovo radim, srećan sam što ću nastaviti ovo da radim, to je sjajno!”

Bil je zatim uporedio rakiju i meskal, meksičko žestoko alkoholno piće koje se dobija od svih vrsta agave, za razliku od tekile koja se pravi isključivo od plave agave.

“Postoji mnogo sličnosti. Dobar meskal se pravi u malim količinama, na specijalan način, i često se radi o tradicionalnom porodičnom načinu proizvodnje. Dobra stvar vezana za meskal je što su Amerikanci počeli da obraćaju pažnju odakle šta dolazi, i mislim da se isto može desiti i sa rakijom. Promenili su način gledanja na te stvari.”

Naravno, Bil Guld je svestan da je rakija Yebiga sada na srpskom tržištu, gde ima mnogo sjajnih rakija. Međutim, on ima svoj pogled na srpsko tržište.

“Postoji mnogo sjajnih rakija u Srbiji, mnoge od njih volim. Ima u kući 50 do 60 vrsta rakija, zbog čega je moja žena baš srećna. (smeh) Ali, želim reći da je moja rakija specijalna, nije stara kao mnoge druge, jer je odležala samo 18 meseci. Ima svoju “personality”, odrasla je na planini okružena borovima i ima veoma specifičan ukus. Mislim da je kvalitetna, toliko sam ponosan na njen kvalitet da je odnosim u Ameriku i kažem: ‘Ovakvog ukusa treba da je rakija’. Poštujem ukus ljudi odavde. Ako vole rakiju koja je pravljena na način koji je njihov deda to radio i kažu da je bolja, nemam ništa protiv. Ponosan sam što je moja rakija ovde, što je pravljena ovde, i što je deo srpskih rakija.”

Tokom promovisanja rakije Yebiga u Dorćol platzu, Bil Guld je priznao da, kada je u Americi, rakija mu pomaže da oseti da je u Srbiji. Sledeća promocija rakije Yebiga održaće se u četvrtak, 21. marta u Novom Sadu.