Home ART & CULTURE Đorđe Matić laureat nagrade “Momo Kapor”

Đorđe Matić laureat nagrade “Momo Kapor”

Roman "Niotkuda s ljubavlju" doneo je Đorđu Matiću priznanje koje nosi ime po jednom od najznačajnijih srpskih slikara i pisaca svoje generacije

40
0
Foto: Jovica Drobnjak

Žiri je u uži izbor uvrstio četiri izvanredna romana, a u obrazloženju se navodi da je mnogo pre nego je roman “Niotkuda s ljubavlju” razmatran u kontekstu književne nagrade “Momo Kapor”, o njemu je, između ostalog, zapisano: “Mnogo je u knjizi instanci dirljive nenametljive erudicije, koja pokriva jako veliku simboličku teritoriju: od Krleže i Crnjanskog do Mome Kapora i Marine Tucaković”.

Žiri primećuje da prosečan čitalac ne bi našao sličnosti u Kaporovim i Matićevim delima, ali konstatuje da su zapravo i Kapor i Matić pre svega duboko odani svojoj kulturi.

  • Ta kultura se u najvećoj meri preklapa i kroz visoku kulturu i kroz ono što bismo mogli nazvati kulturom svakodnevnog života. Matić je veliki deo života proveo u egzilu, Kapor je bio svetski putnik. Nisu, dakle, bili, da se poslužimo tim Kaporovim naslovom “provincijalci”, ali nisu bili ni naličje istog novčića: naivni adoratori svega tuđeg i dalekog – navodi, između ostalog u saopštenju.

Nagrada “Momo Kapor” će Đorđu Matiću biti uručena na svečanosti u ponedeljak, 8. aprila, sa početkom u 12 časova u Svečanoj sali Skupštine grada.