Home LIFESTYLE Električni automobil marke Tesla izgoreo, vatrogasci potrošili više od 135000 litara vode...

Električni automobil marke Tesla izgoreo, vatrogasci potrošili više od 135000 litara vode VIDEO

93
0
Foto: https://www.facebook.com/PineLevelFire

Vatrogasci se redovno bore da ugase požar na električnim automobilima. Primenjuju se brojne inovacije, od specijalnih pokrivača do specijalnih materijala za gašenje, ali i dalje preovlađuje klasični postupak gađenja sa vodom.

Ako nije moguće potopiti automobil u bazen sa vodom, onda se mora obilno polivati i ohladiti. A to može potrajati dugo, što znači da će potrošnja vode biti mnogo puta veća nego u slučaju gašenja požara na običnom automobilu. To potvrđuje i događaj od 25. decembra, kada su vatrogasci iz Pajn Levela u američkoj državi Alabama oko 23 časa dobili poziv, prenosi sajt index.hr.

Usled saobraćajne nezgode stradao je Tesla model Y, koji se tom prilikom zapalio. Vozač je na vreme uspeo da pobegne i spasi se, dok je automobil, uprkos brzom dolasku vatrogasaca, potpuno izgoreo. Gašenje požara trajalo je više od sat vremena, a vatrogasci su potrošili preko 135.000 litara vode.

To je najmanje 36 puta više od onoga što je potrebno za gašenje požara na običnom automobilu. Da bi bilo jasnije, to je količina vode koju prosečna četvoročlana porodica potroši tokom jedne godine.

Vatrogasci iz tog mesta su u svom postu na društvenoj mreži Facebook naglasili da su požari električnih vozila neobični i da predstavljaju jedinstvene izazove i opasnosti za vatrogasce, jer se mogu “ponovo zapaliti satima ili danima nakon gašenja”. Istovremeno se stvaraju temperature veće od 2500°C. “Dim iz ovih zapaljenih električnih automobila proizvodi fluorovodonik i hlorovodonik. Oba su toksična i zahtevaju da vatrogasci nose zaštitu”, primetili su oni.