Home ART & CULTURE Eleni Milošević uručen Zlatni beočug

Eleni Milošević uručen Zlatni beočug

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, likovnoj umetnici Jeleni Milošević uručena nagrada za dugogodišnji rad i vrhunske domete

94
0
Foto: Vojislav Vuković

Priznanje Kulturno-prosvetne zajednice Zlatni beočug uručeno je Jeleni Milošević, likovnoj umetnici koja već decenijama deluje na širenju srpske kulture i nasleđa, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Ova nagrada, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, se dodeljuje 53. put za trajni doprinos kulturi Beograda, i u različitim umetničkim oblastima.

Jelena Milošević je umetnica širokog spektra slikarskih tehnika, od primenjene umetnosti koju je završila u Beogradu, preko usavršavanja na staklu na univerzitetu daleke Pretorije, do kozervacije i ikonopisa koje je završila na Akademiji SPC. Pored brojnih studijskih putovanja po svetu i upoznavanja sa drugim kulturama, koji se prožimaju kroz njen rad. Do sada je imala 56 samostalnih i preko 270 kolektivnih izložbi, od kojih su mnoge bile humanitarnog karaktera. Njeni radovi se nalaze u stalnoj postavci Galerije Narodnog muzeja u Beogradu, na univerzitetu Južne Afrike, u umetničkoj fondaciji u Johanesburgu, kao i u odabranim privatnim kolekcijama znamenitih ljudi. Dobila je prestižne nagrade za svoj rad.

Posle velikog uspeha svog prethodnog projekta Svetkovina, Miloševićeva priprema novu izložbu pod nazivom “Moj adađo”, koja će biti pred publikom od 25. juna do 6. jula u hramu umetnosti – Zadužbini Ilije M. Kolarca.