Home ART & CULTURE Festival francuskog filma od 19. do 23. juna u Beogradu, Novom Sadu,...

Festival francuskog filma od 19. do 23. juna u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu

50
0
Foto: Promo

Festival francuskog filma biće održan od 19. do 23. juna na nekoliko lokacija na otvorenom u Beogradu, kao i u Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu.

Na šestom izdanju festivala publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja iz Francuske, od kojih više njih pripadaju ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala, jednog od najznačajnijih filmskih susreta u svetu. Projekcije će biti održane na Kosančićevom vencu, Silosima, platou između dve kule poslovnog centra “Ušće”, Beograd bašta, dok će u Novom Sadu filmovi biti prikazani u Kulturnom centru Novog Sada, u Nišu u bioskopu Cine Grand, dok će se u Zrenjaninu program održati početkom jula.

Na konferenciji za medije održanoj u mts Dvorani prisutnima su se obratili Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji, Dragan Bjelogrlić reditelj i glumac, Igor Stanković, direktor festivala i Aleksi Manenti, glumac.

Festival francuskog filma svake godine bira kuma ili kumu koji svojom reputacijom podržavaju festival. Kum ovogodišnjeg izdanja upravo Dragan Bjelogrlić, nagrađivani autor čiji filmovi su ostvareni u koprodukciji sa Francuskom. 

Ovogodišnje izdanje će otvoriti film “Nepoželjni” reditelja Ladža Lija, i sa glumcem Aleksijem Manentijem. Drugog dana festivala biće prikazan film koji je otvorio Kanski festival “Drugi čin” Kentena Dipijea sa velikim imenima francuskog glumišta. Svi filmovi na festivalu su deo prošlogodišnje produkcije i pozvao bih sve da posete prelepe lokacije na kojima će biti prikazani, a ulaz na projekcije će biti slobodan.