Home ART & CULTURE Osim Kopolinog “Megalopolisa” otkriveni i drugi autori ovogodišnjeg Kana

Osim Kopolinog “Megalopolisa” otkriveni i drugi autori ovogodišnjeg Kana

Posle decenija rada i meseci kontroverzi, film dvostrukog dobitnika Zlatne palme biće premijerno prikazan 17. maja u okviru najprestižnije filmske manifestacije

48
0
Official Logo

Kanski filmski festival otkrio je svoj lajnap: Kopola, Kronenberg, Lantimos, Šreder, samo su neka od imena čiji filmovi će se prikazivati na prestižnom festivalu.

U onome što izgleda kao još jedna bogata godina u nastajanju, 77. izdanje Kanskog filmskog festivala okupiće nekoliko ikoničnih filmskih autora, uključujući Francisa Forda Kopolu sa filmom “Megalopolis” u kojem glumi Adam Driver, Džordža Milera sa filmom “Furiosa” sa Anjom Tejlor-Džoj, kao i Džordža Lukasa koji će biti počašćen počasnom Zlatnom palmom. Kevin Kostner će takođe biti prisutan sa prvim delom svog vestern epa “Horizon, američka saga”.

Neke od visokoprofilnih filmova u pripremi za ovogodišnje takmičenje uključuju “Kinds of Kindness” Jorgosa Lantimosa, stilizovanu trodelnu priču postavljenu u sadašnjosti koja ponovo okuplja reditelja “Poor Things” sa Emom Stoun i Vilijemom Dafoom; “Oh Canada” Paula Šredera sa Ričardom Girom, zasnovan na scenariju pokojnog Rasela Benksa (“Affliction”); muzička melodrama Žaka Odijara “Emilia Perez” sa Zoi Saldanom i Selinom Gomez; “Parthenope” Paola Sorrentina sa Gerijem Oldmanom; i “The Shrouds” Dejvida Kronenberga sa Vinsentom Kaselom i Dajan Kruger. Tu je i “The Substance” Coralie Fargeat, horor film sa Demi Mur i Margaret Kvali iz Universal Pictures i Working Title Films.

Međunarodni filmovi u takmičenju za Kanski festival uključuju “Motel Destino” Karima Ainouza; “Caught by the Tides” Žija Đan-Kea; “The Girl With the Needle” Magnus von Horna i “Limonov: Balada” Kirila Serebrenikova.

Prošle godine, festival je postavio rekord u pogledu ženske zastupljenosti, pozivajući sedam rediteljki u zvaničnu konkurenciju. Zlatna palma je na kraju pripala Justine Triet za “Anatomy of a Fall”, a to je tek treći put da je žena osvojila najveću nagradu festivala. Ove godine, broj žena u konkurenciji je opao i iznosi samo četiri.

Iz Engleske, rediteljka “American Honey” Andrea Arnold se vraća u konkurenciju sa “Bird”, sirovim portretom devojke iz predgrađa koja pokušava da pobegne od svoje sudbine. Fargeat pravi svoj prvi film “The Substance”, krvav žanrovski film. Indijska rediteljka Payal Kapadia će predstaviti narativni film “Sve što zamislimo kao svetlost”, tri godine nakon što je osvojila festivalsku nagradu za dokumentarac. Iz juga Francuske, Agathe Riedinger donosi svoj prvenac “Wild Diamond”, savremenu priču o odrastanju o mladoj devojci koja cveta kroz virtuelnu personu na društvenim mrežama.

Holivud ima nešto manje prisustvo zbog prisutva mnogih faktora – uključujući štrajkove glumaca i pisaca prošle godine koji su izazvali kašnjenja u produkciji, kao i tešku ekonomiju. Međutim, ovogodišnjem festivalu neće nedostajati glamura i zvezda na crvenom tepihu. Skoro polovina filmova u konkurenciji snimljena je na engleskom jeziku – možda u rekordnom broju u skorijoj istoriji. Među njima su filmovi stranih reditelja, poput “The Apprentice” Abbasi-ja, “The Substance” Fargeat-a i “Kinds of Kindness” Lantimosa. “Emilia Perez” Odijara, s druge strane, snimljen je na engleskom i španskom jeziku. Kao što je ranije najavljeno, Greta Gerwig, rediteljka “Barbie” biće u žiriju.Strastveni filmski projekat, koji je režiser serijala “Kum” i “Apokalipse sada” finansirao sa 120 miliona dolara, bio je u razvoju od 1983. godine kada je napisao prvu verziju scenarija. U decenijama koje su usledile, “Megalopolis” je najavljivan, odlagan i napuštan…

Produkcija je završena prošle godine, ali osim da se radi o epskoj sagi koja obuhvata drevnu istoriju i kataklizmičku budućnost, detalji radnje su ostali nejasni. U službenom opisu stoji da je “Megalopolis” priča o političkoj ambiciji, genijalnosti i konfliktnoj ljubavi, gde sudbina starog Rima progoni savremen svet koji nije u stanju da reši svoje sopstvene društvene probleme.

U martu je prikazan potencijalnim kupcima, uključujući Universal, Netflix i Sony, ali prošao je neslavno, barem prema navodima časopisa Hollywood Reporter. Navodno, jedan od čelnika gigantskih produkcija je otvoreno rekao da film nije dobar i da je bilo tužno gledati ga.

U “Megalopolisu” igra paleta vrhunskih glumaca, od kojih su možda najzvučnija imena -Adam Drajver i Dastin Hofman, ali trenutno nijedan distributer nije zainteresovan za film.

Prošla godina bila je prekretnica za festival koji je svetski premijerno prikazao dva nominovana filma za najbolji film: “Anatomy of a Fall” Justine Triet i “The Zone of Interest” Jonathana Glazera.

Kanski filmski festival otvoriće se svetskom premijerom komedije “Second Act” Kventina Dupijea sa Leom Sido i Vinsentom Lindonom. za vreme 77. izdanja koje traje od 15. do 25. maja.