Home MUSIC Prva i poslednja simfonija Šostakoviča u Beogradskoj filharmoniji

Prva i poslednja simfonija Šostakoviča u Beogradskoj filharmoniji

Najstariji srpski simfonijski orkestar izvodi prvu i poslednju simfoniju Šostakoviča, pod dirigentskom palicom Valentina Urjupina 12. aprila na Kolarcu

42
0
Fotografije: M. Đoković

Najpoznatiji veliki simfoničar 20. veka Dmitrij Šostakovič ostavio je iza sebe petnaest ostvarenja ovog žanra, a koliki je put prešao od svog diplomskog rada – Prve simfonije, pa do poslednje, koja sumira sva dotadašnja kompozitorova profesionalna, ali i lična iskustva, filharmonijska publika će čuti na koncertu koji predvodi mladi ruski dirigent Valentin Urjupin, naslednik velikih legendi kao nekadašnji učenik Genadija Roždestvenskog.

  • Orkestar Beogradske filharmonije ima besprekornu reputaciju, veoma sam srećan što imam priliku da ga uživo čujem i vidim.  Kolektiv je u odličnoj formi, a čine ga izuzetni muzičari koji su i divni ljudi. Ovom prilikom će imati dvostruki posao u izvođenju dva veoma zahtevna simfonijska dela. O spremnosti da rade kao i o njihovim mogućnostima, imam samo najbolje reči. Program koji izvodimo je poseban dragulj, ponosan sam na ideju koja je na neki način i omaž mom profesoru Roždestvenskom koji je ovu repertoarsku kombinaciju izveo na svom poslednjem koncertu u životu, u Državnoj kapeli u Drezdenu – rekao je dirigent Urjupin koga će publika čuti prvi put.

Valentin Urjupin je vrstan dirigent kako simfonijskog, tako i operskog repertoara. Na oba žanrovska polja, u nedavnim godinama izgradio je bliska umetnička partnerstva sa simfonijskim orkestrima i operskim kućama. Urjupin je posebno uzbuđen uoči izvođenja repertoara koji ima veliki simboličan značaj i svedoči o teškom putu koji je Dmitrij Šostakovič prošao za 45 godina koliko je proteklo od prve do poslednje simfonije. Spojene u jedno koncertno veče, one govore o briljantom geniju punom nade koji se pod pritiskom borbe sa sovjetskim režimom, transformisao u mističnog filozofa, opterećenog pesimizmom.