Foto: Gvarnerijus promo

Libanski umetnik impresivne međunarodne karijere, Gasan Jamin, nakon premijernog beogradskog koncerta “Od mene Aznavuru” zakazanog za 11. april, zbog velikog interesovanja publike, održaće i drugi beogradski koncert u petak, 12. aprila, u sali Ustanove kulture Gvarnerijus, najavili su organizatori.

Umetnik koji nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama širom sveta i za čije se koncerte uvek traži karta više, izvešće najlepše pesme čuvenog francuskog šansonjera Šarla Aznavura, kao i svoje autorske kompozicije.

Gasan Jamin je libanski pevač, pijanista, autor i kompozitor. Osnivač je i generalni direktor Ghassan Yammine School of Arts u Libanu. Bavi se produkcijom i voditelj je televizijskog programa “Mjuzikl” na libanskom MTV-u.

Predaje na Univerzitetu Sveti Džozef u Bejrutu (USJ) i Američkom univerzitetu u Bejrutu (AUB).

Gasan je studirao pevanje kod profesorke Arakse Čekidžijan; diplomirao je klavir, kompoziciju i muzikologiju na USEK-u (Holy Spirit University of Kaslik)u Libanu. Visoke studije klavira i kompozicije nastavio je na Muzičkom konzervatorijumu (Ecole Normale de Musique) u Parizu.

Studirao je i dramu na Libanskom univerzitetu (Fakultet likovnih umetnosti). Komponovao je muziku za klavir, za kamerni orkestar, vokalnu muziku i muziku za razne predstave.

Nastupao je u Francuskoj, Italiji, Belgiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Libanu. Držao je predavanja u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Španiji, Poljskoj, Rusiji, Švedskoj i Libanu.

Za svoj umetnički rad i doprinos odlikovan je Nacionalnim ordenom kedra – viteškog reda (Liban), Zlatnom medaljom časti od strane Francuske akademije umetnosti, nauke i književnosti (Francuska) kao i medaljom Predsedništva Republike (Liban).