Home MUSIC Gilmor o mogućoj hologramskoj turneji Pink Floyda

Gilmor o mogućoj hologramskoj turneji Pink Floyda

97
0
Foto: Youtube printscreen

Sa uspehom šrojekta ABBA Voyage, sve više muzičara razmatra potencijal za hologramske turneje u budućnosti.

Dozvoljavajući starijim umetnicima da nastave svoje prisustvo na sceni dugo pošto bi njihova tela to dozvolila, tehnologija bi mogla jednostavno da – osigurati besmrtnost. Najnovije ime za diskusiju o ovoj ideji je Dejvid Gilmor, nekadašnji gitarista Pink Floyda.

Sa 78 godina, ikona Pink Floyda je i dalje aktivan muzičar. Trenutno se priprema za izdavanje svog prvog novog albuma posle devet godina. Sa predstojećim izdanjem “Luck and Strange”, Gilmor jasno stavlja do znanja da ne ide nigde i da je još uvek bogato inspirisan da bude deo muzičkog sveta. Međutim, tema ploče dokazuje da je muzičar akutno svestan da vreme otkucava.

– Napisano je sa stanovišta neko ko ulazi u ozbiljne godine; smrtnost je konstanta – rekao je on o albumu.

Tokom objavljivanja, sarađivao je sa grupom važnih ljudi u svom životu, i starim i mladim. Na jednoj numeri se pojavljuje pokojni klavijaturista Pink Floyda, Ričard Rajt, snimljen tokom jednog od njihovih poslednjih džemova. Uključuje i Gilmorovu decu, Roma, Čarlija i Gabrijela. Kao deo višegeneracijske sviračke ekipe, jasno je da umetnik mnogo razmišlja o muzici, starenju i načinu na koji oni komuniciraju i potencijalno ograničavaju jedno drugo.

Tehnologija holograma koju koristi švedska pop grupa za svoj šou ABBA Voyage izgleda kao način da se pobegne od neizbežnih telesnih ograničenja starenja. Na temu hologramske turneje Pink Floyda, Gilmor je rekao:

– Kada bi neko došao sa svim novcem i svim briljantnim idejama – a onda kada bismo pristali na niz veoma, veoma teških i komplikovanih uslova – ja bih rekao: ‘Da, u redu’.

Međutim, kada je u pitanju ABBA Voyage, imao je pomešana osećanja o konceptu.

– Mislio sam da su njihove slike nekako u redu, ali me nikada neće ubediti da je to stvarno, rekao je Gilmor za Consequence. Ali, ako ste vi na kraju svega toga i ako se sve dešava u tom cilju, verovatno je sjajno. Najbolji trenutak za mene je bio kada je bend uživo i samostalno odsvirao pesmu.

Živi članovi Pink Floyda održavaju spektakularne, vrlo komplikovane koncerte uživo. Turneja Rodžera Votersa “This Is Not a Drill” više je ličila na scensku produkciju u punom obimu, a ne na klasični koncert, dok Gilmor uvek priređuje impresivne svetlosne spektakle.

Stoga, nema sumnje da bi hologramski koncert Pink Floyda bio poseban u pogledu vizuelnog izgleda. Čini se da se muzičar ne bi zadovoljio samo tačnim slikama članova benda, već bi želeo da to bude zanimljivije i angažovanije.

Nije otkrio više o tome koji bi mogli biti njegovi “veoma, veoma teški i komplikovani uslovi“, ali s obzirom na trajne tenzije između članova benda, malo je verovatno da će se ikada ispuniti.