Home MUSIC Izložba o Šabanu Bajramoviću u Muzeju džeza u Nju Orleansu

Izložba o Šabanu Bajramoviću u Muzeju džeza u Nju Orleansu

56
0
Foto: Youtube printscreen

Izložba posvećena životu i delu Šabana Bajramovića biće otvorena u četvrtak 13. juna u najpoznatijem svetskom džez muzeju u Nju Orleansu, u prisustvu visokih američkih zvanica i predstavnika srpske dijaspore, najavili su organizatori.

Bajramović će se naći u društvu svojih idola poput Luj Armstronga, Rej Čarlsa i Džejms Brauna, kao neosporni kralj balkanskog soula i bluza i svetski kralj romske muzike.

Pored ličnih predmeta biće izložene i njegove ploče, kasete, cd izdanja, plakati, knjige i časopisi o njemu, kao i njegova originalna statueta koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje izvođačima za najbolju fuziju džeza sa drugim pravcima.

Deo izložbe predstavljaće i fotografije nekih od laureata i dobitnika statuete poput Solomona Barka, Bluz Bradersa, Al Di Meole i Kendi Dalfer.

Posetioci će moći da vide i kratak film o Šabanu, a preko QR kodova i da preslušaju njegove pesme.

Na otvaranju će nastupiti i bend Petera Stana, romskog umetnika koji decenijama živi u Njujorku i koji je imao četiri zajednička nastupa sa Šabanom tokom njegove čuvene turneje po Americi.

Izložba je rezultat petogodišnjih dogovora direktora Nišvila i direktora Nju Orleans džez muzeja Grega Lambosija koji je prošle godine konačno posetio Nišville festival i džez muzej i upoznao se sa životom i delom Šabana Bajramovića.

Nemerljiv doprinos ovoj izložbi dala je i predstavnica Nišvila u Americi Jelena Ivanjac konkretnim dogovorima o samoj postavci i vizuelnom indentitetu izložbe. Izložba će biti otvorena narednih šest meseci.