Home ART & CULTURE Još jedna glavna nagrada za domaći film “78 dana”

Još jedna glavna nagrada za domaći film “78 dana”

63
0
Foto: IFFI Alena Klinger

Film “78 dana” rediteljke i scenaristkinje Emilije Gašić nagrađen je glavnom nagradom na međunarodnom filmskom festivalu u Insbruku, u Austriji (IFFI). U glavnom programu takmičilo se još pet filmova iz različitih delova sveta, a pobedničko ostvarenje “78 dana” prikazano je dva puta u punoj sali bioskopa Leokino, ispod Alpa, nakon čega je usledio razgovor sa publikom.

Foto: IFFI Alena Klinger

Smeštena u 1999. godinu tokom bombardovanja, radnja filma “78 dana” se dešava u malom mestu u Srbiji gde nakon očevog odlaska u vojsku, sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju video dnevnik na kućnoj kameri. Dani prolaze dok snimaju mirnu prirodu oko sebe, drhtavo noćno nebo tokom vazdušnih napada i zadirkivanje svoje sedmogodišnje sestre Tijane. Glavne uloge u filmu tumače glumice mlađe generacije Viktorija Vasiljević, Tamara Gajović, Milica Gicić i Maša Ćirović, kao i poznatije kolege Pavle Čemerikić, Jelena Đokić, Goran Bogdan.

Podsetimo, film Emilije Gašić imao je svetsku premijeru na međunarodnom festivalu u Roterdamu (IFFR) u programu Bright Future. Do sada je prikazan u takmičarskim programima na festivalu OFF Camera u Krakovu, IndieLisboa u Lisabonu i Festival De Cine Al Este u Limi, Peru. Takođe, dobitnik je glavne nagrade za najbolji film na filmskom festivalu na Kipru (Cyprus Film Days).

Predstojeći festivali u okviru kojih će biti prilazan su Kino Otok Isola u Izoli, Slovenija  zatim CinemaJove u Valensiji, Španija. Nakon festivalskih prikazivanja film će se naći u bioskopskoj distribuciji, krajem leta.

Film “78 dana” nastao je u koprodukciji srpske kuće Set Sail Films i banjalučke produkcije Neoart uz podršku Filmskog centra Srbije i Audiovizuelnog centra Republike Srpske.