Laibach Opus Dei Remastered artwork

Slovenački sastav Laibach je objavio singl sa dve pesme, “Opus Dei Live 1987 – 1989 pt.1” sa dva neobjavljena snimka uživo: “Leben heisst Leben (Opus Dei)” uživo iz Londona, Queen Elizabeth Hall, 1987. i “F.I.A.T. (Let It Be)” Uživo iz Pariza, Espace Ornano, 1992. Obe pesme su sa proširenog izdanja njihovog albuma iz 1987. godine Opus Dei, koji bi trebalo da bude objavljen za Mute 10. maja 2024. godine na vinilu i kao boks set od 2 CD, koji će sadržati 16 neobjavljenih pesama uživo iz 1987-1989 i 3 bonus pesme (što uključuje dve ranije neobjavljene).

Singl sa dve pesme prati nova, remasterovana verzija “Opus Dei (Life is Life)”. Video je preuzet iz filma “Pobeda pod suncem” reditelja Gorana Gajića, (Avala film, Beograd, 1988), snimljen u Beogradu, SKC, 12. februara 1987. i Minhenu, Manjež, 16. aprila, a sadrži žive snimke sa koncerta u Ljubljani, Festivalska dvorana/Pionirski dom, 17. februara 1987. godine, koje je snimio Marjan Osole Maks.

Opus Dei, prvi album benda za Mute, miksovao je Riko Koning (Wire, Pere Ubu, Swans, William Orbit). Uskoro su se pojavile Lajbahove interpretacije pesme grupe Opus “Live Is Life” (ovde predstavljene na engleskom kao ‘Opus Dei’ i na nemačkom kao ‘Leben heisst Leben’) i pesme grupe Queen “One Vision” (prerađene kao ‘Geburt Einer Nation’) koje su dobile podršku od strane MTV-a i ITV The Chart Show-a.

Pojavljivanje grupe Laibach pod svetlom mejnstrim reflektora, zajedno sa nezaboravnim nastupima u muzičkoj štampi, otvorilo je mnoge mogućnosti za slovenački kolektiv, među kojima i njihovu prvu svetsku turneju. Nastupi sa turneje iz londonske Queen Elizabeth Hall, San Franciska, Berlina, Pariza i “negde u Evropi” čine drugi CD proširenog remasterovanog izdanja.

Redizajnirani omot (koji dalje usavršava originalno umetničko delo), ​​plus obimna knjižica sa fotografijama, umetnička dela inspirisana nemačkim antifašističkim vizuelnim umetnikom Džonom Hartfildom i nove beleške teoretičara kulture i autora Alekseja Monroa čine ovo suštinsko izdanje trećeg studijskog album benda.

Laibach / Foto: Andy Catlin

Laibach je nastao u industrijskom gradu Trbovlju (u tadašnjoj Jugoslaviji). Osnovan u godini kada je umro otac osnivač zemlje Tito, bend je stekao slavu i postao jedan od međunarodno najpriznatijih bendova koji su izašli iz bivših komunističkih zemalja istočne i centralne Evrope.

Pre objavljivanja njihovog trećeg studijskog albuma, Opus Dei, bend je bio cenzurisan i zabranjen u Jugoslaviji. Laibach je krenuo na turneju Occupied Europe (koja je uključivala 16 nastupa u 8 zemalja istočnog i zapadnog bloka), pojavili se kao statisti u Kjubrikovom filmu “Full Metal Jacket“, snimioli Peel Session za BBC i nastupili u produkciji plesne kompanije Majkla Klarka, No Fire Escape from Hell.

Bez kompromisa, bend je nastavio da stvara jedinstveno prisustvo sa nastupima, albumima, partiturama, a 2017. je objavljen dokumentarac o njihovim revolucionarnim nastupima u Severnoj Koreji 2015. godine. 2019. godine su lansirali svoju interpretaciju The Sound of Music, osmišljenu tokom njihovog putovanja u Severnu Koreju, a 2020. proslavili četiri decenije sa Laibach Revisited.

Album muzike iz cenjene pozorišne produkcije Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland) zasnovan na spisima Hajnera Milera (1929-1995) usledio je 2022. godine, a bend je nedavno objavio da su u toku diplomatski pregovori za nastup u Teheranu gde bi izveli Alamut, originalno simfonijsko delo komponovano u saradnji sa iranskim kompozitorima i izvođačima.

U aprilu 2024. Laibach će izvesti svoju muziku u novoj pozorišnoj produkciji Sveta Joana Bertolta Brehta (ErosAntEros). Predstave se održavaju od 18. do 21. aprila u Teatru Emilia Romanja u Bolonji pre nastupa na POLIS Teatro Festivalu u Raveni 24. aprila 2024. godine.

Univerzitet u Salernu u Italiji nedavno je najavio kurs Vidimo se u paklu – Lajbah između tri Raspada: Jugoslavije, Evrope, sveta, koji će se upustiti u istoriju grupe Laibach.

Album Opus Dei (Remastered), prvo u nizu remasterovanih reizdanja grupe Laibach, izlazi za Mute na vinilu (sa knjižicom od 16 stranica), 2 CD-a (sa knjižicom od 28 stranica) i digitalno 10. maja 2024. godine.