Home ART & CULTURE Mart u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu

Mart u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu

89
0
Foto: promo

Besplatna projekcija filma “El Šat – Nacrt za utopiju”, autora Ivana Ramljaka, koji će ujedno biti i gost Muzeja, biće održana 22. marta u 18 sati. Nakon projekcije biće održan razgovor sa autorom uz moderiranje Ane Knežević, kustoskinje Muzeja afričke umetnosti (MAU).

Film govori o veoma važnom delu jugoslovenske prošlosti koji je i danas deo kolektivne memorije Dalmacije, a koji pamti evakuaciju i život velikog broja Dalmatinaca u Egiptu tokom Drugog svetskog rata.

Krajem marta u MAU će biti postavljena izložba “Otisak vremena” koja predstavlja stvaralaštvo Lane Vasiljević i Marije Ćalić, dve savremene umetnice koje kroz istraživanje i preispitivanje sopstvenih sećanja na Afriku stvaraju lične otiske vremena.

Muzejska izložba pod nazivom “Duhovi Afrike – Ritualna zapadnoafrička umetnost” nastavlja svoje putovanje po zemlji i regionu i od 21. marta do 12. aprila gostuje u Centru za kulturu Svilajnac. Autor i kustos izložbe je Aleksandra Prodanović Bojović.

Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta. Stalnu postavku čine značajni primerci pre svega zapadnoafričke umetnosti i ona uključuje odabrane predmete iz zbirke koju su formirali osnivači Muzeja, Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar.