Home ART & CULTURE Miki Maus od 1. januara postaje javno dobro VIDEO

Miki Maus od 1. januara postaje javno dobro VIDEO

84
0
Screenshot: YouTube

Miki Maus, najpoznatiji miš na svetu, skoro ceo vek nakon debitovanja na velikim ekranima, više neće pripadati kompaniji koja je stvorila. Tačnije, od 1. januara 2024. Miki Maus postaje javno dobro, nakon čega su moguće nove verzije crtaća, adaptacije, ali i pravne bitke s Diznejem.

Prema američkom zakonu, autorska prava za “Parobrod Vili”, kratku crno-belu animaciju iz 1928. koja je prvi put predstavila nestašnog glodara, ističu posle 95 godina, odnosno 1. januara 2024. godine. To znači da će lik čuvenog miša, koji je u javnosti postao jedan od simbola američke pop kulture, i njegove mišice Mini iz tog crtanog filma, moći da koristi bilo ko, čak i u komercijalne svrhe, piše AFP.

Modernija verzija miša, iz savremenih crtanih filmova, i dalje će neko vreme pripadati kompaniji Dizni, koja se ranijih godina svojski trudla da se promeni zakon kako bi se autorska prava produžila.

Sada svako može da kopira, deli, ponovo koristi i pravi adaptacije Diznijevih crtanih filmova iz 1928. godine. Kasnije verzije likova Mikija Mausa i Mini još uvek nisu u javnom vlasništvu i ne smeju se reprodukovati bez dozvole Diznijevih advokata.

Umetnici će, međutim, moći da kreiraju nove verzije “Parobroda Vilija”, u skladu sa, na primer, klimatskim promenama, tako da Mikijev brod može da se nasuka na presušeno korito reke, a ne bi bilo iznenađujuće da se pojavi feministička verzija crtanog filma, u kojem Mini preuzima kormilo, piše AFP.

Kompanija Dizni je najavila da će “nastaviti da štiti svoja prava na moderne verzije Mikija Mausa i drugih dela koja su ostala pod autorskim pravima”.

Pojedini pravni stručnjaci ističu da će Miki Maus kakvog poznaju sadašnje generacije Amerikanaca i dalje biti pod zaštitom autorskih prava. Oni ističu da je Dizni bio vrlo lukav, pa je kultne delove crtaća “Parobrod Vili” proglasio brendom.

Međutim, drugi pravni stručnjaci tvrde da je američki Vrhovni sud jasno dao do znanja da se zaštićeni brend ne može koristiti kao autorsko pravo. Obe strane se slažu da će se zakon koji je sada na snazi testirati u sudnici, prenosi Index.