Home SHOWBIZ Muzičari traže Zakon o reformi ulaznica

Muzičari traže Zakon o reformi ulaznica

Više od 280 popularnih muzičara potpisalo pismo pozivajući američke zakonodavce da pomognu u reformi sistema prodaje karata za koncerte

66
0
Foto: Envato / YuriArcursPeopleimages

Bili Ajliš, Lorde, Green Day, Duran Duran, Becky G i Pixies su među umetnicima koji su potpisali pismo koalicije Fix the Tix koje podržava Zakon o reformi ulaznica, koji se zove Fans First Act. Ako bude usvojen, Zakon o reformi ulaznica bi se obračunao sa “grabežljivim” prodavcima karata i ilegalnim botovima koji muče koncertnu industriju.

U pismu upućenom američkim senatorima Mariji Kantvel i Tedu Kruzu, članovima američkog Senatskog komiteta za trgovinu, nauku i transport, navodi se da će zakon učiniti kupovinu karata transparentnijom, kao i eliminisati ilegalne robote koji “kupuju karte pre fanova u cilju preprodaje po naduvanim cenama na sekundarnom tržištu”.

Foto: envato / maxbelchenko

“Udružujemo se da kažemo da je trenutni sistem pokvaren: grabežljivi preprodavci i sekundarne platforme se bave obmanjujućim praksama prodaje karata kako bi naduvale cene karata i lišile fanove prilike da vide svoje omiljene umetnike po fer ceni”, navodi se u pismu. “Grabežljivi preprodavci su postali neregulisani dok su izvlačili novac iz ekosistema zabave uživo samo za svoju korist. Oni koriste ilegalne botove, špekulativne liste karata i lažno oglašavanje, što nanosi pravu štetu.”

Dvopartijski Zakon o reformi ulaznica je prvi put predstavilo u decembru 2023. godine sedam američkih senatora, uključujući i Ejmi Klobučar iz Minesote, koja je u to vreme rekla: “Kupovina karte za gledanje omiljenog umetnika ili tima je nedostižna za previše Amerikanaca. Botovi, skrivene naknade i predatorske prakse škode potrošačima bez obzira da li žele da gledaju perspektivnog umetnika ili glavnog hedlajnera poput Tejlor Svift. Od osuguranja da fanovi dobiju povraćaj novca za otkazane nastupe do zabrane špekulativne prodaje karata, ovaj dvostranački zakonski akt će poboljšati iskustvo kupovine ulaznica.” Predlog zakona je na kraju prosleđen Odboru za trgovinu, nauku i transport.

Foto: envato / maxbelchenko

Fans First Act takođe nastoji da ojača primenu Zakona o boljoj prodaji karata na mreži – Better Online Ticket Sales (BOTS), koji “zabranjuje zaobilaženje” bezbednosnih i pristupnih mera koje koriste prodavci onlajn karata i zabranjuje prodaju bilo kakvih karata “dobijenih kršenjem pravila zaobilaženja”. Iako je usvojen 2016. godine, zakon se retko sprovodi.

Grupa dodaje da Fans First Act pruža umetnicima “više alata za borbu protiv predatorskih preprodavaca i upotrebe ilegalnih botova. Fans First Act zabranjuje lažne ulaznice i obmanjujuće marketinške taktike koje prevare naše obožavaoce da plate više za karte koje ih možda nikada neće uvesti u predstavu. Takođe, od prodavaca karata zahteva da pokažu punu cenu karte od trenutka kada transakcija počne. Još bolje, podržava sve ove propise jasnim kaznama i sprovođenjem.”

“Jasno je da svi učesnici ekosistema događaja uživo, od umetnika preko mesta održavanja do obožavaoca, zahtevaju sveobuhvatnu reformu prodaje karata i zaštitu potrošača od predatorskih praksi preprodaje karata koje su duboko pogodile zabavu uživo u Sjedinjenim Državama”, navodi se u saopštenju.

“Koalicija Fix the Tix sa ponosom isporučuje ovaj kritički poziv na akciju od umetnika čiji obožavaoci doživljavaju nepravdu na svakom koncertu od strane tržišta preprodaje. I nadamo se da će njihova poruka odjeknuti u Kongresu, kao zvaničnika izabranih da zaštite svoje birače i kao Amerikanaca koji jednostavno vole muziku. Vreme je za sveobuhvatnu reformu prodaje karata.”

Foto: envato / melis82

Umetnici su potpisali pismo i podržali Zakon o reformi ulaznica jer Kongresu ističe vreme da se Senat i Predstavnički dom obrate predatorskim platformama za preprodaju i brokerima karata koji muče obožavaoce i umetnike.

Ticketmaster i njegova matična kompanija, Live Nation Entertainment, bili su poslednjih godina pod pojačanim nadzorom umetnika i obožavaoca koji optužuju kompanije da održavaju monopol nad industrijom još od njihovog kontroverznog spajanja 2010. godine. Live Nation je više puta negirao optužbe i izrazio podršku za Fans First Act kada je prvi put predstavljen u Senatu u decembru prošle godine.