Foto: Promo

Predstojeće, 21. Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom “Ispiranje” održaće se od 25. maja do 25. juna u više prostora u Pančevu, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Kako je saopšteno, selektorka ove značajne manifestacije, Sonja Jankov, kustoskinja i naučna saradnica za humanističke nauke, je povodom najave ovogodišnjeg izdanja izjavila: „Odabrala sam ovu temu jer konotacije termina ‘ispiranje’ mogu biti negativne i pozitivne, značenja u prenesenom i tehničkom smislu. Ispiranje se može odnositi na ispiranje mozga, pranje novca, politike zaborava, etničko čišćenje, uklanjanje tragova zločina, uklanjanje različitosti (kulturoloških, etničkih, rasnih, osobenih). U prevodu na engleski termin se može povezivati i sa iscrpljenošću, neuspehom, istrošenošću. Procesom ispiranja se nešto može ukloniti ili otkriti, kao na primer arheološki nalazi uz pomoć kojih saznajemo o istoriji planete, ili zlato i plemenito kamenje koje je izazvalo pojave zlatne groznice, genocide i višestruke vidove eksploatacije”.

Više od dvadeset domaćih i inostranih umetnika/ca i kolektiva pozvani su u okviru 21. Bijenala umetnosti u Pančevu predstave ili realizuju radove u vezi sa terminom ispiranje, odabirajući sami neku od brojnih asocijacija koje se vezuju za ovaj termin. U tom procesu su mogli da se oslone na neka od sledećih pitanja: Koliko se osećamo ispranim, izmorenim, isceđenim, rastvorenim? Da li je proces ispiranja proces uklanjanja ili pronalaženja nečeg? Da li se rasna mržnja, mizoginija, homofobija mogu isprati? Da li se tragovi porodičnog nasilja, ratnih zločina, zlostavljanja mogu (i)sprati? Da li se vodom mogu isprati otpaci iz prehrambene industrije, ili bilo koje druge grane industrije? Koji je odnos između ispiranja i zaborava?

Prema rečima urednice vizuelnih programa Kulturnog centra Pančeva, Ivane Markez Filipović, program će se održati  u nekoliko javnih i galerijskih prostora – Novoj Galeriji savremene umetnosti Pančevo, Galeriji savremene umetnosti Pančevo, galerija Milorada Bate Mihaijlovića, Svetosavskom domu, bioskopu Vojvodina i Narodnom muzeju Pančeva.