Home MUSIC Partibrejkers najavljuju krš i lom u zagrebačkoj Tvornici kulture

Partibrejkers najavljuju krš i lom u zagrebačkoj Tvornici kulture

Legenda kaže da su negde na samom početku karijere Partibrejkersi u tri dana u Zagrebu održali čak pet koncerata, od kojih je poslednji tonski miksao Branimir Štulić

51
0
Foto: Brian Rasic / Promo: Tvornica Kulture

Godinu dana od svog poslednjeg vrućeg spektakla u Tvornici kulture, grupa Partibrejkers se vraća na još jedan susret sa zagrebačkom publikom. Već tradicionalnim koncertom, omiljeni zagrebački rokeri svojim žestokim nastupom zagrejaće jesen u petak, 4. oktobra 2024. godine.

Eto zašto je Partibrejkers vječni, svegeneracijski rock bend. Jer govori o teškim stvarima, njihovim promišljanjima i Canetovim vriskovima, koji se tiču svakog, bez obzira na godine“, napisao je legendarni Ante Batinović u izveštaju za portal glazba.hr sa koncerta Brejkersa koji se u Tvornici kulture održao prošle jeseni. Bilo je to nadrealno iskustvo koje bend svojoj vernoj publici pruža i s njom ga deli već gotovo 42 godine.

Sastav Partibrejkers je osnovan 1982. godine, svoj su prvi koncert u Zagrebu održali već godinu dana kasnije, a prvo istoimeno studijsko izdanje objavili su 1985. godine. Svojim britkim stihovima, prljavim zvukom, moćnim gitarskim riffovima i tutnjavom bubnjeva publiku su osvojili već prvim albumom.

Pesme poput “Hej Ti, Dole U Mraku”, “Stoj, Džoni”, “Ti Moraš Biti Moja (Sad)” i “1000 godina” i danas su neka od najvećih rok ostvarenja. Brejkersi su tri godine kasnije objavili album “Partibrejkers II”, a već sledeće godine je usledio i album “Partibrejkers III”. Nezaustavljivi i kreativni, “Razuzdani i ludi”, pažljivo su detektovali duh, stanje i probleme jednog vremena, sastavljajući svoja zapažanja i razmišljanja
u inteligentne i neponovljive stihove.

Partibrejkers je bend koji je odgojio i inspirisao generacije i utabao put čitavom žanru. Talentovani, inspirativni i iznad svega slobodni, stvorili su jednu od najmoćnijih i najpoznatijih diskografija na ovim prostorima. Iza sebe imaju već osam studijskih izdanja, dve kompilacije i nekoliko live albuma koji su publici pružili vrelo žestokog, prljavog i divljeg zvuka.

Beskompromisni i nepokolebljivi, četvrti studijski album “Kiselo I Slatko” objavili su 1992. godine, a usledili su “Ledeno Doba” (1997), “Gramzivost i Pohlepa” (2002), “Sloboda ili Ništa” (2007) i, za sada, poslednji album “Sirotinjsko carstvo”, koji će sledeće godine proslaviti svoj 10. rođendan.

Frontmen Brejkersa Zoran Kostić Cane sve se ove godine posebno ističe svojim iskrenim, kritičnim stavom koji se ne boji podeliti sa svetom. Britak i odvažan, kroz četiri decenije se pozicionirao kao jedan od najpoznatijih stihotvoraca i poeta čija lirika savršeno korespondira i diše uz rokenrol pozadinu. Ove je godine objavio i svoju hvaljenu prvu zbirku poezije “Ukrštene reči”, pa su njegovi stihovi umesto melodije napokon dobili i svoje korice.

Kultni beogradski rokeri ponovno dokazuju da se sa Zagrebom vole, odnosno obožavaju javno. Brejkersi brižno neguju ovu vezu sa svojom publikom, a publika im svaki put uzvraća ljubav. Tvornica kulture vraća pank/rok/bluz i Brejkerse koji će još jednom izazvati pravi
“Krš i Lom”.

Prvih 200 ulaznica po early bird ceni od 18 evra potražite u Tvornici kulture, online na entrio.hr, kao i na svim Entrio prodajnim mestima. Regularna cena ulaznica iznosiće 20 evra, a ako ih ostane, na dan koncerta za ulaznicu će biti potrebno izdvojiti 22 evra.