Sinoć je završeno 77. izdanje prestižnog Kanskog filmskog festivala, a čak šest ostavrenja koje je stručni žiri kultne smotre, na čelu s predsednicom Gretom Gervig proglasio pobednicima, naći će se u distribuciji MCF MegaCom Film-u u narednih godinu dana.

Jedan od najzvučniji naslov svakako je “Emilia Perez”, kriminalistička triler komedija s elementima mjuzikla velikog francuskog reditelja Žaka Odijara. Njegov najnoviji film je priča o vođi kartela koji na neko vreme nestaje kako bi se ponovno pojavio u javnosti, ali kao žena.
Kriminačlistička komedija “Emilia Perez” jedini je naslov ovogodišnjeg Kana koji je osvojio dve nagrade – posebnu nagradu žirija koja je otišla u ruke samom Odijaru, te nagradu u kategoriji najboljih glumica.
Ovogodišnji žiri je odlučio da nagradi kompletan ženski glumački ansambl filma, a glavne uloge ostvarile su poznata svetska lica Zoi Saldana, Selena Gomez te Karla Sofía Gaskon.

Nagradu najboljeg glumca poneo je talentovani i od publike voljeni Džesi Plemons, za ulogu u filmu “Sva lica dobrote” Jorgosa Lantimosa.
U Lantimosovoj najnovijoj satiri Plemons tumači čak tri različite uloge – od pokornog biznismena, preko ožalošćenog policajca do biseksualnog pripadnika kulta, što nagoveštava da je reč o još jednom uspešnom naslovu savremenog grčkog reditelja.

Drugo po važnošti priznanje celokupnog festivala – Grand Prix dodeljeno je indijskoj rediteljki Pajali Kapadiji koja je nagradu osvojila za svoj film “All We Imagina as Light” koji je ujedno postao prvi indijski film izabran u zvaničnoj konkurenciji festivala nakon čak trideset godina. Radnja filma fokusirana je na povezanosti tri žene iz Mumbaija, različitih godina i staleža.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je film Veliko putovanje” Migela Gomesa koji je kritika, uz pobednika festivala, najviše isticala.

Reč je o istorijskom naslovu koje na gotovo savršen način spaja crno-belu fotografiju i fotografiju u boji kako bi ispričao priču s početka 20. veka i britanskom službeniku koji pokušava pobeći od svoje verenice putujući kroz različite azijske države.

Festivalska nagrada za najbolji scenario otišla je u ruke francuske rediteljke i scenaristkinje Korali Faržae za hrabar horor “Supstanca”, u kojem je glavnu ulogu ostvarila Demi Mur kao nekadašnja holivudska lepotica, kao i Margaret Kvoli kao njena dvojnica.

Ove godine, stručni žiri osmislio je i posebno priznanje koju je publika popratila velikim aplauzom. Naime, iranski reditelj Mohamed Rasulof osvojio je posebnu nagradu za svoju političku dramu “The Seed of the Sacred Fig” zbog koje je osuđen na osmogodišnju kaznu zatvora pa je njegov dolazak u Kan propraćen sa posebnim interesovanjem.
Film se bavi nedavno osnovanim pokretom Žene, Život, Sloboda u Teheranu, a prati ga kroz oči porodice srednje klase čije ćerke počinju da preispituju ulogu svoga oca, u režimu koji prevladava u državi.

U distribuciji MCF MegaCom Film-a naći će se i najnoviji film Frensisa Forda Kopole “Megalopolis“, delo koje je sasvim sigurno podiglo najveću prašinu na ovogodišnjem izdanju festivala.
Reč je verovatno o jednom od najskupljih filmova snimljenih u nezavisnoj produkciji novijeg doba, fascinantnom naučno-fantastičnom spektaklu u kojem su glavne uloge ostvarili Adam Drajver, Đankarlo Espozito, Natali Emanel, Lorens Fišbern i mnogi drugi.

U distribuciji MegaCom FIlma takođe će se naći i ostali filmovi koji su se takmičili za nagradu Zlatna palma, među kojima i “Motel Sudbina” reditelja Karima Anjuza, “Pokrov” Dejvida Kronenberga, “Moj Marčelo” reditelja Kristofa Onorea, “Luda ljubav” redatelja Žila Leluša, “Parthenope” Paola Sorrentina i drugi.