Foto: Promo

Pošta Srbije objavila je prigodnu poštansku marku povodom velikog jubileja Radio Beograda – stogodišnjice od osnivanja ovog najstarijeg elektronskog medija na Balkanu.

Prvog oktobra 1924. godine sa radom je počela stanica “Beograd – Rakovica” i taj datum obeležava se kao početak radiodifuzije u Srbiji. U njenom osnivanju značajnu ulogu je imalo tadašnje Ministarstvo pošte i telegrafa, koje je prepoznalo važnost tada novog medija i donošenjem pravnih okvira podstaklo razvoj radija u Srbiji.

Pošta Srbije je ovim prigodnim izdanjem želela da ukaže na značaj Radio Beograda, koji je tokom decenija izrastao u nacionalnu društvenu, kulturnu i medijsku ustanovu najvišeg ranga.

Radio Beograd trenutno proizvodi 168 sati programa dnevno. Pored Prvog, Drugog, Trećeg programa i Dvestadvojke, tu su i četiri tematska kanala na platformi RTS Planeta i novoj aplikaciji RTS Zvuk – Rokenroler, posvećen pop i rok muzici, Pletenica, kanal narodne muzike, Vrteška – program za decu, kao i kanal evergrin muzike Džuboks.

Cela 2024. godina posvećena je obeležavanju velikog jubileja, stogodišnjice postojanja Radio Beograda. Očekuje nas niz koncerata ansambala Muzičke produkcije RTS širom Srbije, u planu je realizacija dokumentarnog filma, kao i pokretanje novog, petog u nizu tematskih kanala Radio Beograda – Džezer. Pored objavljivanja prigodne marke, Pošta Srbije će u obeležavanju veka postojanja Radio Beograda učestvovati i zajedničkom izložbom o počecima radiodifuzije u Srbiji, koja je planirana za jesen u PTT Muzeju.

Umetnička obrada poštanske marke delo je likovnog umetnika, ilustratora Jakše Vlahovića, kreatora maraka Pošte Srbije.