Home ART & CULTURE Pozorišni festival Kustendorf na Mećavniku

Pozorišni festival Kustendorf na Mećavniku

95
0
Foto: Promo plakat

Pozorišni festival Kustendorf održaće se od 17. do 19. maja na Mećavniku. Festival koji je osnovao reditelj Emir Kusturica, ove godine održaće se pod sloganom “Ima li života pre smrti?” i činiće ga takmičarski i revijalni program.

Selekcija „Pozorišnog Kustendorfa“ od osnivanja festivala, 2017. godine do danas, poverena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću.

U okviru takmičarskog programa, u subotu, 18. maja, predstaviće se studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa dve predstave, „Skakavci“, Biljane Srbljanović i „Krotka“, F. M. Dostojevskog, kao i studenti Akademije umetnosti u Beogradu sa predstavom „Životinjska farma“, Dž. Orvela. U nedelju, 19. maja, nastupiće studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu sa predstavom „11 potkošulja“, E. Bonda i studenti Akademije umjetnosti u Banja Luci sa predstavom „Ćelava pevačica“, E. Joneska.

O nagradama će odlučiti žiri u sastavu: glumica Vanja Ejdus, rediteljka Jana Maričić i dramski pisac, Đorđe Kosić.

Festival će činiti i bogati revijalni program u okviru koga će biti odigrane četiri predstave. Prvog dana festivala, u petak 17. maja, nakon svečanog otvaranja, gostovaće Narodno pozorište iz Sombora sa predstavom „Galeb“ u režiji Milana Neškovića, po kultnom delu A. P. Čehova. Iste večeri od 23 časova, gosti festivala biće Državni teatar mladih Brijancev, St. Peterburg, iz Rusije koji će odigrati predstavu „Medved“, takođe nastalu po delu Čehova.

Drugog dana festivala, u subotu, 18. maja, Narodno pozorište Sombor, izvešće predstavu „Svaka divna stvar“ u režiji Ninoslava Đorđevića dok će poslednjeg dana festivala, u nedelju, 19. maja, Narodno pozorište iz Subotice, odigrati autorski projekat Minje Peković „Bravo za klovna“. Nakon dodele nagrada i svečanog zatvaranja festivala, biće održan koncert Dude Buržujke i Haiku za danas.

Ulaz je otvoren i za ostale posetioce.