Home ART & CULTURE Promocija prvog audio-izdanja u Muzeju afričke umetnosti

Promocija prvog audio-izdanja u Muzeju afričke umetnosti

Audio-publikacije "Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan" biće predstavljena u okviru Međunarodnog dana muzeja

84
0
Vizual MAU

Muzej afričke umetnosti od svog osnivanja raznovrsnim programima koje kreira nastoji da posetiocima približi umetnost i kulturu afričkog kontinenta. Zastupajući uverenje da bogata riznica koju ova ustanova kulture baštini mora biti dostupna svima, 2015. godine je izložbeni prostor prilagođen posetiocima sa invaliditetom i kreiran besplatan program za starije sugrađane koji se održava svakog prvog četvrtka u mesecu, čime je otvoreno novo polje njegovog delovanja. Krajem 2023. godine, na izložbi “Vidi, dodirni, oseti…” predstavljene su taktilne replike i interpretacije odabranih predmeta iz zbirki MAU, čime ovi eksponati po prvi put postaju dostupni i osobama sa oštećenjem vida. Uz prateću audio-deskripciju, potpise na Brajevom pismu i taktilne staze-vodilje, ove predmete – koji su postali integralni deo stalne postavke – svi posetioci mogu dodirnuti, taktilno istražiti i tako poneti sasvim ličan doživljaj i tumačenje umetničkog stvaralaštva koje dolazi sa afričkog kontinenta.

U cilju daljeg unapređenja pristupačnosti muzejskih sadržaja svim posetiocima, MAU je pripremio i svoje prvo zvučno izdanje. Promocija audio-publikacije “Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan” autorke Marije Miloš održaće se u subotu, 18. maja u 18 časova. U razgovoru učestvuju Boris Dončić, urednik u studiju za snimanje audio-knjiga Biblioteke Saveza slepih Srbije, Vladimir Jelenković, narator u Biblioteci Saveza slepih Srbije, Marija Miloš, viša kustoskinja MAU i Milica Josimov, autorka projekta i konzervatorka MAU.

Poznato je da se audio-publikacije koriste kao osnovno sredstvo za učenje, odnosno unapređenje tečnog govora kod auditivnih, a posebno kod slepih i slabovidih osoba, ali i kao vid zabave i relaksacije, u toku vožnje ili obavljanja drugih aktivnosti. Kako bi muzejsku izdavačku delatnost približili i učinili dostupnu svima, audio-publikacije će moći besplatno da se slušaju na sajtu Muzeja: www.mau.rs.

Predstavljanje audio-publikacije “Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan” organizuje se u okviru Međunarodnog dana muzeja koji se širom sveta obeležava 18. maja. Ovogodišnja tema manifestacije je “Muzeji za obrazovanje i istraživanje” i naglašava upravo značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih institucija koje gaje i podstiču pravo na ravnopravno, inkluzivno i celoživotno učenje, istraživanje i deljenje znanja i kulturnu razmenu i razumevanje.

Ulaz u Muzej biće besplatan tokom čitavog dana.