Home MUSIC Rep senzacija iz Belfasta KNEECAP debituje sa albumom “Fine Art”

Rep senzacija iz Belfasta KNEECAP debituje sa albumom “Fine Art”

Njihova satira sa društveno svesnim tekstovima jako je inteligentna, dosledno smešna i istinski izaziva na razmišljanje

63
0
Promo: PIAS

Irski rep trio KNEECAP, jedan od najuzbudljivijih, najvažnijih i izvođača o kojima se trenutno priča, izdao je svoj debi album Fine Art i najavio svoj najveći irski nastup do sada 21. decembra u SSE Areni u Belfastu.

KNEECAP neprimetno spaja irski sa engleskim jezikom, a njihova satira sa društveno svesnim tekstovima jako je inteligentna, dosledno smešna i istinski izaziva na razmišljanje. Njihov glas koji vrišti iz prečesto siromašnih oblasti Severne Irske, govori jezikom koji se prečesto ignoriše.

Foto: Peadar Ó Goill / Promo: PIAS

KNEECAP su imali burnih 6 meseci tokom kojih su krasili stranice svuda, od The Face-a do naslovnice NME– a i The Observer-a. Imali su rasprodate nastupe širom SAD, pojavili se u emisiji The Tonight Show Džimija Falona, osvojili ovogodišnje filmske festivale Sundance u Juti i Londonu sa svojim istoimenim, polubiografskim filmom u režiji Riča Pepijata u kojem glumi Majkl Fasbender (prvim filmom na irskom jeziku na festivalu, i kasnijim dobitnikom Nagrade publike: EXT) i našli vremena da izvedu britansku vladu pred sud.

Uz vokalne doprinose Radi Pit (Lankum), Grajana Četena (Fontaines D.C.) i Dželanija Blekmena, Fine Art je bio album zamišljen da odvede slušaoca u svet sastava Kneecap koristeći imaginarni pab The Rutz, zajednicu pijanaca izgrađenu na strani ulice koja pripada zapadnom Belfastu kao ambijent. Preko dvanaest numera na albumu i međusobno povezanih trenutaka između njih, pab živo oživljava, pružajući savršenu pozadinu za glumačke likove koji se spajaju tačkama na albumu.

NME je u svojoj recenziji albuma Fine Art, kome je dao svih pet zvezdica, napisao: “Rep trio iz Belfasta hedonističkim, ali hrabrim debijem održava irski jezik živim”. Rolling Stone UK je albumu dao četiri zvezdice uz komentar da su Kneecap “nepokolebljivi u svojoj politici, smešni u gegovima i inovativni u svojoj muzikalnosti”.

“Prilično buran debi jednog od najboljih irskih izvođača… To je revolucionarna ploča – činjenica da pevaju na irskom i engleskom ne može se potceniti.” Hot Press ★★★★

“Poput Eminema, Kneecap humor je ključ njihovog uspeha. Njihova duhovitost i elokvencija sijaju kroz sve što rade.” – The Observer

Spisak pesama na albumu Fine Art:

1. 3CAG
2. Fine Art
3. Makin Headlines (Interlude) 
4. Ibh Fiacha Linne
5. Never Gets A Round (Interlude) 
6. I’m Flush 
7. State Of Ya
8. Better Way To Live
9. Sick In The Head 
10. Love Making
11. Amhràn Na Scadàn (Interlude) 
12. Drug Dealin Pagans
13. KNEECAP Chaps (Interlude) 
14. Harrow Road
15. Parful
16. Rhino Ket
17. Last Orders (Interlude) 
18. Way Too Much