Home ART & CULTURE Rotten Tomatoes objavio listu 300 najboljih filmova svih vremena

Rotten Tomatoes objavio listu 300 najboljih filmova svih vremena

"L.A. Confidential" i posle 27 godina na pijedastalu liste najrelevantnijeg veb-sajta za recenziju filmova

86
0
Printskrin: youtube.com/@20thCenturyHomeEnt

Triler “Poverljivo iz L.A.” (1997) najbolji je film svih vremena prema kritičarima i publici portala Rotten Tomatoes. Ova saga, koja je okupila plejadu vrsnih glumaca na čelu sa Rasel Krouom, Kevin Spejsijem, Kim Besindžer i Deni De Vitom, istražuje tamnu stranu Los Anđelesa pedesetih godina prošlog veka, kada je Holivud još bio sinonim za glamur i prefinjenost.

Ovo ostvarenje režisera Kertisa Hansona bilo je nominovano za nagradu Oskar za najbolji film, ali se ekipa vratila gotovo praznih ruku jer je te godine čak jedanaest statua koje dodeljuje Akademija filmskih umetnosti uručeno “Titaniku”, Džejmsa Kamerona. Doduše, Kim Bejsindžer je dobila utešnog Oskara za sporednu ulogu, kao i scenaristi Kertis Hanson i Brajan Helgeland.

Interesantno je da “Titanik” prema mišljenju publike i kritike Rotten Tomatoes-a nije među 300 najboljih filmova, ali zato “The Godfather” (Kum) iz 1972. godine drži čvrsto drugo mesto, dok se iza njega nalazi vremešna “Kazablanka” (1942).

Slede nešto mlađi “Sedam samuraja”, Akira Kurosave (1954), “Parazit” Bong Džun-Hoa (2019) i “Šindlerova lista” (1993), Stivena Spilberga, koji je osvojio čak 63 nagrade, među kojima i sedam Oskara.