Praznici su sve češće postali okidači depresivnih osećanja, a sve manje dani ispunjeni zadovoljstvom, radošću i opuštanjem. Ipak vreme sa sobom baza je za uravnotežen dan i zdravije navike. Nahranjeni smo slikama savršenih prazničnih okupljanja, okruženi prijateljima i porodicom. Upravo su te slike one zbog kojih se možemo osećati gore kada ih provedemo sami. Jednom kada napustimo komercijalizovanu ideju o tome kako da provedemo praznike, možemo pronaći olakšanje u našoj novootkrivenoj slobodi od nerealnih očekivanja. Neke od njih možete pročitati u nastavku teksta.

Skinite pritisak sa sebe da morate provesti srećni praznike

To što imate porodicu ili partnera sa kojima ćete provoditi vreme tokom praznika ne garantuje da se nećete osećati usamljeno. U stvari, mnogi ljudi koji imaju blizak kontakt sa članovima porodice ili romantičnim vezama i dalje se osećaju usamljeno. Provođenje vremena sa drugima nije garancija da ćete se osećati bolje, posebno tokom praznične sezone ispunjene pritiskom. Dakle, za početak, shvatite da biti sam ne znači da ste usamljeni. Možete odabrati da provedete sezonu sami i iskoristite njene potencijalne prednosti.

Foto: Pexels

Uradite nešto lepo za sebe

Kad god nam je teško, može biti od pomoći da zamislimo sebe kao dete. Šta je potrebno vašem ranjivom centru? To može biti odmor i lsitanje TV kanala, čitanje fantastičnih knjiga, masaža, odmor ili kratak izlet. Podarite sebi mali poklon, priznajući da zaslužujete da se prema vama postupa pažljivo, posebno u teškim vremenima.

Napravite pauzu od društvenih mreža

Idealna je prilika da se distancirate sa društvenih mreža. Za one koji sezonu provode sami, gledanje sadržaja društvenih medija prepuno prazničnih fotografija i srećnih porodica može dovesti do tuge i poređenja. Ako ste sami, zašto ne iskoristite priliku za digitalnu detoksikaciju? To je jednostavan čin brige o sebi koji bi mogao biti od koristi vašem mentalnom zdravlju.

Foto: Pexels

Idite u dugu šetnju

Dobro se obucite, uzmite topli napitak i besciljno prošetajte praznim ulicama svog omiljenog područja. Bilo da je reč o gradu ili selu, upijanje oštrog vazduha će vam pomoći da razbistrite glavu i osvežite um. Zbog kraćih dana i mračnih noći, može biti teško pronaći motivaciju da ostanete aktivni. Međutim, održavanje kondicije je veoma važno, posebno ako imate tendenciju da se borite sa svojim mentalnim zdravljem tokom prazničnog perioda.

Foto: Pexels

Napišite listu ciljeva za 2024. godinu

Postavljanje ciljeva daje vam životni pravac i takođe podiže nivoe motivacije. Kao i vreme za razmišljanje, zapisivanje onoga što želite da postignete ove godine sjajan je način da se fokusirate na pozitivne stvari – i sebe stavite na prvo mesto.

Foto: Pexels

Srećno!