Foto: Promo

Jedno od najpoznatijih ostvarenja klasične muzike za decu, “Karneval životinja”, francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa, kao i čarobna “Wild Symphony” Dana Brauna, autora Da Vinčijevog koda, biće izvedeni u okviru prvog festivala klasične muzike za decu “SimfoniFest Novi Sad”.

Karneval životinja izvešće Zrenjaninska filharmonija, pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, dok će Wild symphony, premijerno u našoj zemlji, izvesti Srpski simfonijski orkestar, a dirigovaće Miran Vaupotić.

Pod sloganom “Dva dana čarobne simfonije”, SimfoniFest Novi Sad biće održan 1. i 2. juna u velikoj dvorani SPENS-a i zasigurno će svako dete posveti na nezaboravno muzičko putovanje.

Jedna od naših najpoznatijih operskih pevačica, ujedno inicijatorka projekta “SimfonifFest Novi Sad”, Marija Jelić, kaže da je cilj stvaranje jedinstvenog iskustva koje će probuditi maštu, očarati i inspirisati najmlađe da se okrenu ka umetnosti, dok istovremeno promovišemo obrazovanje.

U današnjem svetu gde je sve prisutnije odsustvo empatije, smatram da je važno da se povežemo i ujedinimo kako bismo bar pokušali da stvorimo bolji svet za buduće generacije. SimfoniFest Novi Sad je momenat kada se svi možemo okupiti oko jedne zajedničke strasti – ljubavi prema umetnosti i muzici. Kroz ovaj festival, želimo da podstaknemo razvoj empatije, kreativnosti i kritičkog razmišljanja kod dece, čineći ih boljim građanima našeg sveta“, rekla je Marija i dodala:

“Klasična muzika ima moć da nas poveže na nivou koji se rečima ne mogu izraziti. Ona nas inspiriše, smiruje i podstiče na razmišljanje. Kroz SimfoniFest, želimo da ovu moć prenesemo na naše najmlađe sugrađane i otvorimo im vrata ka čarobnom svetu klasične muzike”.

“Karneval životinja” je prvi put izveden na jednoj privatnoj zabavi, iako je autor Kami Sen-Sans prvobitno namenio svojim studentima. Kompozitor nije ni pretpostavljao da će delo steći toliku popularnost i smatrao je da ono odstupa od njegovog imidža ozbiljnog kompozitora. Zato je bio odlučan u svojoj želji da se kompozicija štampa tek nakon njegove smrti, što se i dogodilo, 1921. godine. Jedini izuzetak bio je čuveni stav Labud koji je, u verziji za violončelo i klavir, štampan godinu dana nakon nastanka.

“Wild Symphony”, Braunovo prvo delo za orkestar, sadrži 21 muzički portret koji crpe inspiraciju iz životinjskog carstva. Od radosnog ritma “Jumping Kenguroo” i misteriozne melodije “Wonderful Whale” ili harmonija “Brilliant Bat”, Wild Symphony je zaista, baš kao što naslov sugeriše, veoma divlja simfonija.

Ali to nije sve! Uz muzički program, SimfoniFest će takođe uključiti predstave za decu i interaktivne radionice, pružajući mladima priliku da uživaju u kreativnim aktivnostima i edukativnim sadržajima, podstičući tako razvoj ljubavi prema umetnosti i muzici još od najranijih godina.

SimfoniFest nije samo običan festival – on je kapija ka novom svetu klasične muzike za naše najmlađe sugrađane.

Pridružite nam se na ovom putovanju i zajedno stvorimo svet u kojem će umetnost i kultura biti dostupne svima.

Uzrast dece: 3+
Trajanje: 60 minuta