Home MUSIC “Smrt i devojka” dva puta u Beogradskoj filharmoniji

“Smrt i devojka” dva puta u Beogradskoj filharmoniji

64
0
Foto: Promo

Publiku Beogradske filharmonije očekuje neobičan repertoarski koncept na koncertu u petak 31. maja (Kolarac, 20č), uz izvođenje Šubertovog ostvarenja “Smrt i devojka” na dva poptuno različita načina. Šubertovo remek-delo u prvom delu izvodi Gudački kvartet Beogradske filharmonije, a u drugom delu čitava gudačka sekcija orkestra pod palicom šefa-dirigenta Gabrijela Felca.

Neobičan početak filharmonijskog koncerta sa samo četvoro muzičara na bini, pokazaće zašto Gudački kvartet Beogradske filharmonije predstavlja orkestar u malom. Muzičari Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković sarađuju u okviru Kvarteta od 2011. godine, a specijalno ovim povodom su imali majstorski kurs sa čuvenim profesorom kamerne muzike Eberhatom Felcom. Oni izvode popularno nazvan kvartet “Smrt i devojka”, koji je najpoznatiji od 15 gudačkih kvarteta Franca Šuberta. Naziv je dobio po drugom stavu koji predstavlja adaptaciju njegove solo pesme na stihove Matijasa Klaudijusa o devojci po koju dolazi smrt.

Šubertov kvartet bio je inspiracija mnogim kompozitorima, tako i Gustavu Maleru koji je komponovao aranžman za gudački orkestar. On ne predstavlja samo multiplikovanje izvođačkih snaga gudačkih instrumenata koji učestvuju već i promenu karaktera dela. Kao dirigent i izraziti poznavalac orkestarskog muziciranja, Maler je to veoma dobro znao trudeći se da oočuva originalne Šubertove ideje, ali da ih i„unapredi“ orkestarskim rešenjima.  Zato se upravo na primeru ovog aranžmana može videti udruženo majstorstvo oba kompozitora u izvođenju Beogradske filharmonije.