Home ART & CULTURE U bioskope stiže Mads Mikelsen u epskoj priči “Obećana zemlja”

U bioskope stiže Mads Mikelsen u epskoj priči “Obećana zemlja”

Film Obećana zemlja naći će se na reperotaru bioskopa od četvrtka, 2. maja

67
0
Kongens Land - Zentropa - Nikolaj Arcel / Promo: MegaComFilm

Tokom majskih praznika domaći bioskopski repertoar biće obogaćen novim naslovom, istorijskom dramom reditelja Nikolaja Arsela Obećana zemlja (Promised Land) sa proslavljenim glumcem Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi.

Voljeni glumac, ujedno vlasnik brojnih prestižnih nagrada, tumači lik kapetana Ludviga koji je u 18 veku živeo u Danskoj i kao bankrotirani bivši vojnik odlučio da povrati kraljevsku titulu koja mu je bila uskraćena na rođenju. Kao odobrenje od kraljevih izaslanika, dobio je na korišćenje jalovu zemlju na kojoj je bio rešen da izgradi koloniju i uzgaja useve.

Kongens Land – Zentropa – Nikolaj Arcel / Promo: MegaComFilm

Prema rečima reditelja Nikolaja Arsela, koji je sa Madsom Mikelsenom poslednji put sarađivao na filmu “Kraljevska Afera” iz 2012. godine (kada je i nominovan za nagradu Oskar za najbolji strani film), novo istorijsko ostvarenje Obećana zemlja snimljeno je prema noveli Ide Jesen, ali inspirisano i istinitom ličnošću kapetanom Ludvigom, o kom se vrlo malo zna, te je film adaptirana fikcija zasnovana na stvarnoj ličnosti.

Sa idejom da oplemeni nenaseljeno zemljište, glavni Mikelsenov lik dolazi u sukob sa Frederikom De Šinkelom, nemilosrdnim plemićem koji drži postojeće mesto i predosećajući da njegovoj moći sledi pretnja, sa namerom ulazi u surovi okršaj sa Ludvigom. Mads Mikelsen je upravo za ovaj film osvojio još jednog “evropskog” Oskara za najboljeg glumca, a kritika piše da je film “gledljiv i sentimentalan, ali da joj Mikelsen daje ozbiljnost i snagu” (The Guardian).

Kao autor mnogobrojnih scenarija, uključujući i onaj za prvi film u hvaljenoj Milenijum trilogiji “Devojka sa tetovažom zmaja” (2009), koja mu je donela nominaciju za nagradu BAFTA, reditelj najnovijeg danskog ostvarenja “Obećana zmelja” ovenčan je u Berlinu sa Srebrnim medvedom, za film “Kraljevska afera”, za najbolji scenario.

Film Obećana zemlja naći će se na reperotaru bioskopa od četvrtka, 2. maja.