Home ART & CULTURE Učenice Baletske škole Nacionalne fondacije za igru iz Beograda na međunarodnom Festivalu...

Učenice Baletske škole Nacionalne fondacije za igru iz Beograda na međunarodnom Festivalu igre u Miškolcu

46
0
Fotografije: Miloš Lužanin

Sedmi put zaredom, u mađarskom gradu Miškolcu održava se međunarodni festival savremene igre, čiju organizaciju predvodi Balet Miškolca, dok umetničku selekciju potpisuje koreograf Atila Kozma.

  • Festival se održava na nekoliko pozorišnih i otvorenih scena, na kojima će se u susret Svetskom danu igre predstaviti koreografi i trupe iz cele Evrope. Svaka predstava prikazuje zanimljiv deo bogate nacionalne i međunarodne igračke scene – kaže Kozma.

Na sceni Opere u Miškolcu, 27. aprila će nastupiti i Balet Toskane sa komadom “Bajadera” u koreografiji Mikela di Stefana, koji je sa uspehom odigran prošle godine u Ateljeu 212, na 20. Beogradskom festivalu igre.

Čast da nastupe uz profesionalce, na sceni Savremenog teatra, pripala je učenicama starijih razreda Baletske škole Nacionalne fondacije za igru. One izvode dela čuvenih izraelskih koreografa Icika Galilija i Liora Tavorija, nastala u saradnji sa beogradskom Fondacijom. Takođe, među kratkim komadima koje će prikazati, jeste i rad mladog australijskog igrača Metjua Solofijeva. Ove postavke, Atila Kozma je imao priliku da vidi na Baletskom takmičenju u Bolonji, kada je grupu koja je osvojila zlato sa komadom Liora Tavorija, pozvao na Festival igre u Miškolcu.

Festival igre je inače počeo 23. aprila, nastupom Baleta iz Miškolca i premijerom predstave “Moć ljubavi”. Publika će 24. aprila imati priliku da otkrije još jedno premijerno izvođenje, odnosno komad “Kako vam drago” zanimljivo čitanje istoimenog Šekspirovog dela u izvođenju trupe Tanc Eger. Deo programa će svakako biti prilagođen i mladoj publici, jer su organizatori u program uvrstili i nekoliko komada koji će biti atraktivni novim generacijama.

Poslednji dan Festivala rezervisan je za Gala veče, kako bi se na najbolji način obeležio Svetski dan igre. Gala veče okuplja mađarske prvake i soliste iz nekoliko nacionalnih ansambala, ali i specijalne goste iz beogradske Nacionalne fondacije za igru.