Home SHOWBIZ Američki Kongres odobrio zakon koji može da zabrani TikTok u Sjedinjenim Državama

Američki Kongres odobrio zakon koji može da zabrani TikTok u Sjedinjenim Državama

Ostavljeno devet meseci da TikTok promeni vlasničku strukturu

71
0
Printskrin: tiktok.com

Američki Kongres je u utorak, 23. aprila finalizirao zakon koji bi mogao dovesti do zabrane platforme TikTok širom zemlje, što bi predstavljalo pretnju operacijama te kompanije u SAD. Američki predsednik Džo Bajden je ranije nagovestio da će potpisati zakon kada stigne na njegov sto.

Ako Bajden potpiše zakon, TikTok bi bio primoran da pronađe novog vlasnika u roku od nekoliko meseci ili će mu biti potpuno zabranjen pristup Sjedinjenim Državama. Predlog zakona odobren ove nedelje je ažurirana verzija zakona koji su poslanici Predstavničkog doma odobrili u martu zbog zabrinutosti da je kineska aplikacija pretnja američkoj nacionalnoj bezbednosti i oruđe kineske špijunaže.

Zakon daje TikTokovoj matičnoj firmi BiteDance 270 dana da proda TikTok. Ako to ne učini, to bi dovelo do toga da bi TikTok bio zabranjen i uklonjen u prodavnicama aplikacija (Apple App Store i Google Play Store) i u uslugama internet hostinga koje ga podržavaju. To bi efektivno ograničilo nova preuzimanja aplikacije i interakciju sa njenim sadržajem.

Ako bude potpisan ove nedelje, krajnji rok za prodaju TokToka bi bio u januaru 2025. godine. Međutim, prema zakonu, Džo Bajden bi mogao da produži rok za još 90 dana ako utvrdi da je došlo do napretka ka prodaji, što bi TikToku dalo potencijalno do godinu dana pre nego što se suoči sa zabranom.

Prema izveštaju Vašington Posta, očekuje se da će BiteDance osporiti nacrt na sudu, jer matična kompanija tvrdi da zakon krši pravo miliona korisnika u SAD na slobodu govora. U ovom trenutku, kako piše Gardijan, Velika Britanija ne planira da nametne ista ograničenja protiv TikToka svojim korisnicima.

Vašington Post takođe napominje da je TikTok u prošlosti predložio plan za zaštitu podataka američkih korisnika, čuvajući podatke sa istaknutom američkom tehnološkom kompanijom Oracle. Međutim, pregovori između kompanije BiteDance i američke vlade su propali.