Foto: Promo

Izložba “Skrivena lica”, koja po prvi put u Hrvatsku donosi više od 120 originalnih dela jednog od najvećih savremenih Salvadora Dalija, iz francuske privatne zbirke Kesauri, održaće se od 5. juna do 28. septembra u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar.

Svet jedinstvenog umetnika predstaviće se kroz originalne litografije, skulpture, medalje, serigrafije na srebru i svili, kao i umetnine nastale u drugim medijima.

Kako je najavljeno, izložba se sastoji od umetnikovih radova koji dočaravaju šokantan, sanjalački i nadrealistički prikaz ranog dvadesetog veka, a podeljena je u sedam tematskih celina, prenosi Hina.

To su serijal “Muška zanimanja”, Dalijeva godišnja doba, Dalijevi crteži olovkom, serijal “Starac i more”, tri serije slika na porcelanu i medalje, dizajnerski radovi Salvadora Dalija – keramika, staklo, tapiserije, serigrafije na svili, kao i bakropisi, medalje i skulpture Salvadora Dalíja, koje su se do sada mogle videti samo u Letoniji Slovačkoj i Poljskoj.

Serijal „Muška zanimanja” donosi 11 tema koje je naslikao 1970. i 1971, a kako te radove nije stvarao po narudžbini, nisu bili ograničeni prema bilo kojem unapred određenom smeru.

Salvador Dali / Foto: Van Vechten, Carl

Dalijeva godišnja doba serija je od dva zidna kalendara, iz 1956. i 1964. godine, inspirisana razmišljanjima o promeni godišnjih doba što je tema koja je uvek bila važna Dalíju, o čemu svjedoči velik broj radova.

Dva crteža olovkom pokazuju njegovo virtuozno umeće i improvizaciju, a serijal “Starac i more” inspirisan je njegovim poznanstvom s američkim piscem Ernestom Hemingvejem.

Izložba je organizovana u saradnji Muzeja grada Trogira s Art Expo S.I.A. (Letonija) i La Collection Kesauri (Francuska), uz podršku Grada Trogira.