Home MUSIC Blokstok festival u pohodu na novi rekord

Blokstok festival u pohodu na novi rekord

77
0
Printskrin: facebook.com/Blokstokfestival

Ovogodišnji Blokstok festival održaće se u subotu, 6. jula u Železničkom parku u Novom Sadu. Lista učesnika je poznata, tako da će publika već od 18 časova imati priliku da čuje nastupe grupa Sunshine, Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi, Amajlija, Majkan i Jorgovani.

Međutim, hedlajner večeri defintivno je čuveni novosadski bend Atheist Rap. Bend koji ima šest studijskih albuma i blizu hiljadu i sto koncerata širom regiona, ali i Evrope, ove godine obeležava 35 godina kontinuiranog stvaralaštva, i kako kažu organizatori, neće slučajno biti opet u Parku.

Radujemo se novom dolasku na najstariji živi novosadski rok festival! Ranije nastupe u parku pamtimo po odličnoj atmosferi, sigurni smo da će i ove godine biti slično. Primetili smo na jubilarnom novosadskom koncertu, koji smo u aprilu održali u KC Hala 2, na Novosadskom sajmu, da imamo poveću grupu nove mlade publike, te se posebno radujemo novom susretu sa njima“, objašnjava Aleksandar Popov, dr Pop, ispred benda Atheist Rap.

Foto: Silard Kovač

Ipak, to ne znači da se za ovaj jul ne sprema ništa novo. Bend je, uoči 35. godišnjice postojanja objavio novi spot i singl. Pesma “Superstar” govori o životnom putu benda od mladalačkih početaka, prepunih energije, do iskusnog zrelog doba i nedostatku opcija u budućnosti.

Muzika i aranžman su u vrlo prepoznatljivom stilu benda, a tekst pesme sumira njihovu kompletnu dosadašnju karijeru i aktuelni trenutak u kom se sada nalaze. Autor pesme je gitarista ovog sastava Vladimir Radusinović Radule, a prati je video spot u režiji Predraga Novkovića, dok je kamera poverena Zoltanu Savinu. Spot je sniman tokom prethodnih meseci, na koncertima u Novom Sadu i Pragu.

Pesma ‘Superstar’ govori o životnom putu benda od mladalačkih početaka, prepunih energije, do iskusnog zrelog doba i nedostatku opcija u budućnosti. Snimili smo je pre godinu dana, u saradnji sa dečijim horom Čuperak iz Kikinde, pod vođstvom Cece Milić. Prvobitno je trebalo da bude objavljena na kompilaciji novosadskog Undergrand radija, u cilju prikupljanja sredstava za decu sa autizmom, ali smo, zbog pomeranja roka izdavanja, odlučili da je zamenimo drugom, jer se tema pesme poklapa sa našom jubilarnom 35-ogodišnjicom, koju ove godine proslavljamo. Pesma je, inače, od nastanka redovno na repertoaru benda, tako da je redovnim posetiocima naših koncerata već poznata“, dodaje  Vladimir Radusinović Radule, gitarista benda Atheist Rap.

Uz ovu listu, tradicionalno, Blokstok festival će otvoriti mladi autorski bend koji je izabran na konkursu. Ko će ove godine imati tu priliku saznaćemo nakon 1. juna, kada se raspisuje konkurs.

“Svake godine ovo nam je sve teži zadatak. Na konkurs, za početak, stiže veliki broj sve boljih i kvalitetnijih mladih bendova. Nama je čast što oni koji kod nas nastupe, kasnije idu ka sve većim i boljim karijerama, a naš Festival navode kao veliku odskočnu dasku”, objašnjava direktor Blokstok festivalaMarko Tančik.

Promo: Blokstok festival

Za organizatore, upravo je to i razlog dugovečnosti Blokstok festivala koji svake godine u park dovodi više od 10 hiljada ljudi.

“Za nas je to suština. Bendovi koji nastupaju su delom iz kraja. Zatim dajemo svake godine prostor mladim bendovima, a uvek dovodimo i regionalne zvezde. Odrastati u takvom okruženju je ono zbog čega i festivali kao što je naš mogu da rastu i prave nove generacije kvartovskih klinaca koji će ga uskoro naslediti”, dodaje jedan od organizatora Blokstok festivala, Aleksandar Pirić.

Poseban štimung Blokstok festivalu daje i dugogodišnja saradnja organizatora sa “Moto unijom Vojvodine”, organizacijom koja okuplja veliki broj moto klubova iz pokrajine. Defile dvotočkaša najprometnijim gradskim bulevarima i izložba u parku svake godine predstavljaju svojevrsnu atrakciju za posetioce, ali i doprinose afirmaciji bajkerske subkulture.

“Ovo je festival za sve generacije, što se vidi i po programu, koji se malo razlikuje ove godine. Nadam se uvek i lepom vremenu, a očekujem da sve prođe bez incidenata, kao što je uvek do sada i bio slučaj. Sve ostalo je u suštini manje bitno”, dodaje Tančik.

Foto: Marko Ristić / Promo: Blokstok festival

I ove godine, iz bezbednosnih razloga, apeluje se da posetioci ne unose piće u staklenoj ambalaži u park, kao i da se ne približavaju železničkoj pruzi. Blokstok festival će biti otvoren u 18.30 časova, a svirke će se održavati do jedan sat iza ponoći.

Ulaz na Blokstok festival je besplatan.