Home MUSIC Ekološki rok festival AirFest održaće se 14. i 15. juna u Zabranskoj...

Ekološki rok festival AirFest održaće se 14. i 15. juna u Zabranskoj šumi kod Obrenovca

I ove godine AirFest će imati i humanitarni karakter

117
0
Foto: Promo

AirFest je za svoju ekološko rokenrol priču, koja se ove godine održava 14. i 15. juna, izabrao od samog svog početka, i to sa dobrim razlogom, Zabransku šumu, nadomak Obrenovca, kao epicentar svog bivstvovanja. Kažu da veruju da muzički festivali nisu samo događaji, već mesta na kojima se ljudi uvek sreću iz pravih razloga. Lepa sećanja su jedna od njih, ljubav za rokenrolom takođe, a svest o zdravoj životnoj sredini je ono od čega ne odustaju, iz godine u godinu.

U muzičko ekološku priču AirFest je krenuo pre tačno četiri godine vođen idejom da je muzika jedan od najlepših načina komunikacije, kako sa odraslima, tako i sa najmlađima, ali i uz jasnu poruku da prvi i pravi korak moramo napraviti baš mi. Zato je ovogodišnji slogan festivala “Diši za sebe, jer dišeš za druge”, sa kojim je usklađen ekološki deo programa, ove godine posvećen najmlađima i saznanjima kako, zapravo, zagađenost vazduha utiče na zdravlje naše dece.

Muzički program AirFesta ove godine je u znaku bendova koji su višegodišnji prijatelja festivala uz aktuelne regionalne zvezde domaće, ali i internacionalne muzičke scene. Takođe, AirFest će prvi put na bini imati i DJ gosta.

Prvog dana, u petak 14. juna, nastupiće Patent, 16 OSAM 23, dram, Kanda, Kodža i Nebojša, i na kraju večeri, DJ Kedlavi. Drugog dana AirFesta, u subotu 15. juna, sviraju bendovi Gluvo doba, Bolesna Štenad, Prljavi Inspektor Blaža i KljunoviKOIKOI i za kraj Daniel Jeanrenaud, istinska legenda bluz i rokenrol sveta, ključna karika čuvenog sastava Kingsnakes, a ritam podršku će mu pružiti Multietnička atrakcija.

Foto: promo

Kao ekološki rok festival koji okuplja oko sebe one jednako strastvene za muziku koliko i za prirodu i zdraviji život u gradu bez zagađenja, AirFest svake godine uspeva da prenese i ekološki stav, ali i potrebno znanje uz pomoć vrhunskih stručnjaka iz oblasti zaštite vazduha i životne sredine, uz obaveznu uključenost najmlađih na umetničko aktivistički način, jer za zdrav vazduh se moraju izboriti i veliki i mali.

I ove godine je festival dozvolio najmlađima da na najlepši način objasne kako se čuvaju priroda i zdrav vazduh izvođenjem predstave “Oplaneti se“, od strane pozorišne trupe “Hator“, koju čine obrenovački osnovci. Osim ove poučne predstave, ove godine je organizovan i konkurs za najbolji crtež na temu zaštite životne sredine i naše planete.

Drugog dana festivala, u subotu od 13 časova, Milenko Jovanović, inače diplomirani meteorolog, član stručnog tima Agencije za zaštitu životne sredine, načelnik odeljenja za indikatore, izveštavanje i informacioni sistem odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha, takođe i koordinator uspostavljanja državnog monitoringa kvaliteta vazduha na 36 mernih stanica širom Srbije, predsedavaće panelom na temu trenutne situacije u vezi opšteg zagađenja vazduha i životne sredine u regionu.

Foto: Promo

AirFest je prethodnih godina imao dosta uspeha u prikupljanju humanitarnih sredstava zahvaljujući velikom prijatelju festivala, sladoledima “Froneri” sladoledima, koji su višegodišnji pokrovitelji humanitarnih akcija. Kupovinom sladoleda novac se donira direktno deci koja su već u velikom broju prijavljena za ovaj mali, a veliki slatki doprinos. Ove godine AirFest pomaže Nikoli Aćimoviću.

Ulaznice za AirFest 2024 su u prodaji po cenama od 1000 dinara za petak, 14. jun i 1200 dinara za subotu, 15. jun, a paket ulaznica za oba dana je 2000 dinara. Ulaznice se mogu kupiti u Obrenovcu, u “Kafana kod tri lepe”, Zabran ul. Zabranski put 10/A, kao i u Bepgradu, Caffe “Žizolino”, Novi Beograd, Blok 21.

Za mlađe od 16 godina ulaz je slobodan uz pratnju jedne punoletne osobe.