Home MUSIC Postavljena plava ploča na dom iz detinjstva Džordža Harisona u Liverpulu

Postavljena plava ploča na dom iz detinjstva Džordža Harisona u Liverpulu

75
0
Foto: Youtube printscreen

Plava ploča engleskog nasleđa postavljena je na domu Džordža Harisona u Liverpulu.

Udovica pokojnog člana Bitlsa Olivija Harison otkrila je počast u kući u Arnold Grouu u Liverpulu. Prema BBC-ju, ona je dalje rekla da je to „izvor porodičnog ponosa“.

Haruson, koji je preminuo 2001. u 58. godini nakon borbe sa rakom, rođen je 1943. i živeo je u kući u nizu u gradskoj četvrti Vevertri do svoje sedme godine.

Ploča je jedna od prvih zvaničnih plavih ploča engleskog nasleđa koja je postavljena na imanju izvan Londona.

“Bila je u redu ta kuća, veoma je prijatno biti mala i leti je uvek bilo sunčano“, napisao je Harision o domu u svojim memoarima iz 1980. “Ja, ja, moj”.

“Postojalo je nešto u ovim malim porodičnim mestima i kako naučite da poštujete prostor drugih ljudi. Imao je slobodu gde je mogao da ode da trči niz uličicu i poseti svoju sestru, a zatim se vrati kući. To je bila velika stvar za malo petogodišnje dete. Ovo je bila njegova čaura, a iz toga je proizašao tako neverovatan čovek sa takvom vizijom, saosećanjem i senzibilnošću”, rekla je Harisonova udovica.

Stiv Roteram, gradonačelnik Liverpula, rekao je (prema The Independent-u): “Tokom svog neverovatnog života, Džordž bi često dolazio kući u Liverpul da bi ponovo proživeo sećanja koja su oblikovala njegovo detinjstvo.Njegova karijera ga je možda odvela širom sveta – ali nikada nije izgubio ljubav prema ovom gradu. On je takođe bio duboko duhovan čovek koji je koristio svoju platformu da širi poruku mira i prihvatanja. Iz tog razloga će Džordž uvek biti smatran jednim od najvećih sinova Liverpula i divno je videti trajnu počast njegovom životu u zajednici koja je pomogla da se odgaja.”

Harisonova plava ploča označava treću koja će biti izložena izvan Londona nakon što je shema nedavno proširena izvan glavnog grada.