Printskrin: youtube.com/@SonyPicturesClassics

Dvostruki dobitnik Oskara Entoni Hopkins igraće baroknog kompozitora Georga Fridriha Hendla u novom filmu pod nazivom “The King Of Covent Garden”. Film će biti premijerno prikazan na jesen 2025. godine.

Iza filma stoji producentska kuća “Embankment”, koja je ostvarenje najavila kao “moćnu veličanstvenu proslavu genija koji krši sva pravila kako bi stvorio himnu koja inspiriše popularnu maštu globalne publike”. Film će režirati Endrju Levitas po scenariju Tima Slovera.

“Hopkins i Hendl su majstori svoje umetnosti i zajedno stvaraju uzbudljiv bioskopski događaj. Hendlova muzika je neprevaziđena, a samo ‘Mesiju’ je čulo više od pet miliona ljudi samo u Rojal Albert Holu. Hendlov ‘Prorok Zadok’ je izvođen na svakom krunisanju britanskog monarha”, rekao je Tim Haslam iz producentske kuće “Embankment”.

Ovo je druga saradnja producentske kuće “Embankment” i Entonija Hopkinsa. Prvi put su sarađivali na filmu “Otac”, za koji je glumac nagrađen svojim drugim Oskarom.

Georg Fridrih Hendl (23. februar 1685 – 14. april 1759.) bio je nemački, kasnije britanski, barokni kompozitor, poznat po operama i oratorijumima. Rođen je u Nemačkoj, u gradu Hale, a živeo je i radio u Hamburgu, Italiji, Hanoveru, a od 1712. stalno se nastanjuje u Londonu.

Njegovo najčuvenije delo je “Mesija”, oratorijum zasnovan na biblijskim motivima. Uticao je na mnoge sledbenike u periodu prelaza iz baroka u klasicizam, među kojima su Jozef Hajdn, Mocart i Betoven.