Home LIFESTYLE Fejsbuk i Instagram uvode nova ograničenja za tinejdžere

Fejsbuk i Instagram uvode nova ograničenja za tinejdžere

Kompanija Meta, koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama, poslednjih godina je redovno kritikovana zbog naloga mladih korisnika na Fejsbuku i Instagramu.

52
0
Photo: screenshoot

Fejsbuk i Instagram, koji su u vlasništvu kompanije Meta, primeniće nova ograničenja pristupa određenim sadržajima za adolescente na tim društvenim mrežama, kako bi promovisali “bezbednu i odgovarajuću” upotrebu za njihov uzrast. Grupa Menlo Park (Kalifornija) će sada podrazumevano postaviti sve naloge adolescenata u strožu konfiguraciju dve društvene mreže, što “otežava dolazak u kontakt sa potencijalno osetljivim sadržajem“.

Mera se odnosi na naloge identifikovane da pripadaju tinejdžeru čija je starost između 13 godina (minimalno potrebno za registraciju) i 15 godina (ili 18 godina u određenim zemljama). Ta konfiguracija takođe ograničava pristup, za druge korisnike, listi „prijatelja“, praćenim nalozima, kao i mogućnost komentarisanja postavljenih poruka, prenosi Beta.

Photo: screenshoot

Pretraga određenih reči kao su “samopovređivanje”, “samoubistvo”, “poremećaji u ishrani” ili “bulimija”, neće dati nikakve rezultate za adolescente. Umesto toga, korisniku će biti prikazana poruka o prevenciji koja predlaže da kontaktira profesionalca, prijatelja ili da konsultuje listu saveta koji će mu verovatno pomoći, navodi se u poruci objavljenoj na veb stranici Meta. Međutim, to neće sprečiti tinejdžera da razgovara o svojim mogućim problemima ili poteškoćama na Instagramu ili Fejsbuku sa nekim od svojih kontakata.

Meta je poslednjih godina redovno kritikovana zbog naloga mladih korisnika na Fejsbuku i Instagramu. Nakon što je najavila pokretanje Instagrama posvećenog mladima do 13 godina, Meta je konačno odlučila da odustane od njega, u jesen 2021.

Photo: screenshoot

Krajem oktobra prošle godine, 41 američka država podnela je tužbu američkom građanskom pravosuđu protiv Mete, optužujući Fejsbuk i Instagram da nanose štetu “mentalnom i fizičkom zdravlju mladih”. Meta je tada saopštila da je već uvela niz alata za poboljšanu zaštitu mladih korisnika na svojim platformama.