Home ART & CULTURE Film “Radnička klasa ide u pakao” nagrađen na festivalima u Zagrebu i...

Film “Radnička klasa ide u pakao” nagrađen na festivalima u Zagrebu i Portugaliji

Film “Radnička klasa ide u pakao” prepuručuju i domaća i svetska kritika

76
0
Foto: Sense-Production-Banda

Film reditelja i scenariste Mladena Đorđevića “Radnička klasa ide u pakao” osvojio je nagradu Wild Dreamer “Dragan Rubeša” za najbolji igrani film na 17. Subversive Film Festivalu održanom u Zagrebu, gde je i imao hrvatsku premijeru, uoči početka prikazivanja u tamošnjim bioskopima. Tema ovogodišnjeg izdanja festivala je “Živeti bez kapitalizma”.

Subversive Film Festival je ove godine u glavnom takmičarskom programu prikazao filmove autora kao što su Ališa Rohvaher, Bertrand Bonelo i Ali Ahmadžadeh, čiji je film “Kritična zona” i otvorio festival, a ove godine ugostiće najpoznatiju predstavnicu Crnog makrsizma Anđelu Dejvis. Prethodnih godina festival je bio domaćin imenima kao što su Oliver Stoun, Slavoj Žižek, Aleksis Cipras, Džošua Openhajmer, Želimir Žilnik i drugi.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu Paola Gosalveza, Ejla Kovačevića i Toma Vajbela, piše: “Đorđevićev film pridružuje se dugoj istoriji borbe za socijalnu pravdu u kojoj oni suočeni sa gubitkom svojih radnih mesta, zatvaranjem svojih fabrika i korumpiranom privatizacijom društvenog vlasništva, pribegavaju naizgled apsurdnim sredstvima kako bi izborili svoja prava. Duga filmska istorija subverzivnih obrada tih borbi ovde pronalazi novi subverzivni obrt kada se suočava sa nesvetim moćima sadašnjosti u formi satanističkih rituala. Svojim filmom Đorđević stvara apsurdnu parabolu subjektivnog beznađa pred đavolskim bratstvom crkve, korupcijom i kapitalom uz zapanjujuću i bizarnu izvedbu ansambla.”

Foto: Promo

Film “Radnička klasa ide u pakao” je u petak osvojio i prvu nagradu na Maia International Film festivalu u Portugaliji. Podsetimo, film “Radnička klasa ide u pakao” je prošle godine premijerno prilazan na internacionalnom festivalu u Torontu. Nakon toga je prikazan na festivalima u Talinu, Geteborgu, Sofiji, Visbadenu i dr. Film je na beogradskom FEST-u osvojio tri nagrade, među kojima je i nagrada za najbolju režiju.

Film “Radnička klasa ide u pakao” prepuručuju i domaća i svetska kritika.