Home ART & CULTURE Film “Seljani”, koji je oslikan kičicama domaćih autora, imaće svečanu projekciju 18....

Film “Seljani”, koji je oslikan kičicama domaćih autora, imaće svečanu projekciju 18. januara u mts Dvorani

Pre početka prikazivanja filma u galerijskom prostoru Dvorane, u 18h, biće otvorena ekskluzivna izložba umetničkih slika koje su urađene i korišćene kao kadrovi kompletne priče filma, a koje je tokom višegodišnjeg rada oslikavalo i preko 20 naših akademskih slikara.

68
0
Foto: promo

Film “Seljani” (The Peasants), ili “Oslikani igrani film”, kako se još može opisati naslov rediteljskog dvojca Dorote Kobiel i Hjua Velčmana, a koji je nastao u koprodukciji Poljske, Srbije i Litvanije, jedinstven je način stvaranja jednog ostvarenja. Nakon što je kompletno snimljen sa profesionalnim glumcima film “Seljani” naknadno je urađen i u oslikanoj verziji. Za potrebe rada na filmu angažovani su i domaći akademski slikari koji su uz pomoć četkice i platna oslikavali svaki kadar već snimljenog ostavrenja, postepeno radeći frejm po frejm.

“Animirani film “Seljani” predstavlja jednu od najambicioznijih ko-produkcija sa našom zemljom. Zadovoljstvo nam je da su Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture prepoznali značaj ovog ostvarenja i da su omogućili da preko dvadeset akademskih slikara i supervizora iz Srbije kontinuirano radi na realizaciji rukom oslikanog filma. Iza nas je preko 40.000 uljem izrađenih slika i 200.000 sati slikanja uljanim bojama.
Film je do sada prikazan na svim većim svetskim međunarodnim festivalima i sa velikim uspehom se prikazuje širom Evrope, dok nas uskoro očekuje i distribucija u Sjedinjenim Američkim Državama”,
 istakla je koproducentkinja Jelena Angelovski.

Foto: promo

Radnja filma snimljena je prema istoimenom romanu poljskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade Vladislava Rejmonta, a nastala je pre više od jednog veka. Priča prati Jagnu, devojku koja je primorana da se uda za, od sebe mnogo starijeg, bogatog farmera Maćija Borinu iako već gaji ljubavi prema farmerovom sinu Anteku. Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana, te je prinuđena da se bori kako bi sačuvala svoju nezavisnost.

Rediteljski par u svetske bioskope doneo je 2017. godine naslov “S ljubavlju, Vinsent”, koji je tada nominovan za prestižne nagrade BAFTA i Oskar i koji je takođe predstavljao spoj slikarstva, igranog i animiranog. Film “Seljani” svetsku premijeru imao je na festivalu u Torontu, a u Beogradu je prvi put prikazan tokom zatvaranja tradicionalnog Festivala autorskog filma. Nakon premijerne projekcije u mts Dvorani 18. januara, film će se naći na redovnom repertoaru bioskopa širom Srbije.