Home ART & CULTURE Glavni program festivala Španski metar: Od smeha do suza i nazad

Glavni program festivala Španski metar: Od smeha do suza i nazad

Komedije, drame, ekranizacije romana, festivalski favoriti i omiljene zvezde - sve to donosi ovogodišnji Španski metar, koji će svečano biti otvoren 29. maja u Beogradu

155
0
spanskimetar.rs

Šesnaesto izdanje filmskog festivala Španski metar, u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu, donosi ukupno dvadeset filmova iz zemalja španskog govornog područja. Sva ostvarenja biće prikazana od 29. maja do 10. juna u Beogradu i Novom Sadu.

Festival će svečano otvoriti srpska premijera filma “Mesto za stolom“, koji će biti prikazan u sredu 29. maja od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Rediteljka Anheles Gonsales Sinde donosi dirljivu priču o Isijar i Fernandu koji se, svako na svoj način, suočavaju sa gubitkom roditelja. Dok se s jedne strane Fernando krajem sedamdesetih godina prošlog veka suočava sa otmicom svog oca od strane članova ETA-e, Isijar se u sadašnjosti bori sa teškim rakom svoje majke. Međutim, Fernando i Isijar su zapravo otac i ćerka koji će preispitati svoje odnose, sećanja i strahove u ovoj hvaljenoj adaptaciji romana zasnovanog na istinitim događajima, čija je autorka Gabrijela Ibara.

U četvrtak, 30. maja, publiku od 19 časova očekuje peruanski film “I u najboljim porodicama“, u kojem reditelj Havijer Fuentes-Leon kroz niz komičnih situacija prikazuje klasno podeljeno društvo. Dok se dve aristokratske porodice, zajedno sa svojom poslugom, okupljaju na rođendanskoj proslavi, grad zahvataju nasilni protesti, a porodične tajne počeće da isplivavaju na površinu.

Od 21 čas na programu je film “Kineskinje” Aranće Ećevarije, koja je publici Španskog metra dobro poznata po ostvarenju “Karmen i Lola”. U svom novom filmu ona se bavi drugom generacijom imigranata, prikazujući na zanimljiv način život dve devojčice kineskog porekla. Jedna od njih je potomkinja kineskih imigranata, dok je druga odrasla u španskoj porodici koja ju je usvojila.

Plakat filma “Kineskinje”, promo

U petak, 31. maja od 17 časova publika DKC-a biće u prilici da pogleda izbor kratkometražnih španskih filmova. Ostvarenja “Radost i olé“, “Iznervirana” i “Urušavanje“, deo su ciklusa Ženski ugao i prikazuju posebno zanimljiv osvrt rediteljki na položaj žena u savremenom društvu. Od 19 časova na programu je meksička drama “Sol u potrazi” Klaudije Sent-Lus. Glavna junakinja Sol kreće u potragu za kidnapovanim sinom, nakon što uviđa da su institucije sistema previše spore i nezainteresovane za njen slučaj. U terminu od 21 čas biće prikazan nagrađivani kolumbijski film “Majka” Diohenesa Kuevasa. Nakon očeve smrti, Alehandro odlučuje da spase svoju majku, zatočenu u jednoj duševnoj bolnici, verujući da je bila nepravedno zatvorena.

Plakat filma “Majka”, promo

Proglašen najboljim latinoameričkim filmom na Međunarodnom filmskom festivalu u Mar de Plati, argentinski film “Hesus Lopes” biće prikazan 1. juna u 17 časova. Reditelj Maksimilijano Šonfeld donosi priču o mladom trkačkom vozaču Hesusu koji gine nesrećnim slučajem ostavljajući svoje selo u šoku. Njegov rođak Abel, tinejdžer bez cilja, sve više i više oseća poriv da zauzme njegovo mesto, ali početne simpatije prema tom postupku neće dugo trajati.

Ekvadorska komedija “Neprilagođena si ili se praviš” Orlanda Erere biće prikazana od 19 časova, kada će veliko platno zauzeti srednjoškolski problemi. Hulija, glavna junakinja ovog filma, odrasla je u SAD gde je bila izuzetno popularna među vršnjacima. Međutim, po povratku u Ekvador, biće iznenađena kada shvati da je popularna ekipa iz nove škole ne prihvata u svoje društvo.

Kadar iz filma “Neprilagođena si ili se praviš”, promo

Od 21 čas publika će moći da pogleda španski film “Kroz ključaonicu” Feliksa Viskareta, koji je rađen prema poznatom romanu Huana Hosea Miljasa. Nakon što dobije otkaz posle dve decenije rada, Damjan besno napušta posao i – sticajem neverovatnih okolnosti – završava u stanu nepoznatog para, odlučujući da tu ostane neko vreme i prati živote ukućana.

Kroz ključaonicu / Foto: Mikel Larrea, promo

Nedelju, 2. jun, otvoriće projekcija dokumentarnog filma “Poseta i tajni vrt” Irene M. Borego, koji je osvojio nagradu publike na festivalu Dokumenta Madrid. Film govori o danas zaboravljenoj umetnici Isabel Santalo, baveći se sećanjima, zaboravom i stvaralačkim procesom, preispitujući šta znači biti žena i umetnica.

Od 19 časova publici će biti prikazan urnebesna španska komedija “Postala sam viralna“. Reditelj Horhe Koira angažovao je špansku zvezdu Blanku Suares za ulogu Mabel, devojke koja se tokom leta za Polineziju igrom slučaja pretvara u viralnu senzaciju uz hešteg #ludačaizaviona. Po povratku sa putovanja, saznaće da se njen život u Madridu drastično promenio.

U 21 sat biće prikazana topla drama “Devojke su dobro“, koju potpisuje Itsaso Arana, rediteljka koja je uspela da okupi odličnu ekipu španskih mladih glumica. U pitanju je letnja priča o zajedničkom boravku četiri glumice i jedne spisateljice u starom mlinu, udaljenom od sveta, gde uvežbavaju pozorišnu predstavu.

Čileanski film “Fantomski projekat” biće prikazan u ponedeljak 3. juna od 19 časova. Premijerno prikazan na čuvenom Filmskom festivalu u Roterdamu, gde se takmičio za glavnu nagradu, film Roberta Doverisa prati tridesetogodišnjeg Pabla čiji život prolazi kroz krizu. Njegova glumačka karijera ne napreduje, ostavio ga je partner, a ubrzo potom i cimer, a na sve to čini se kao da u stanu sa njim živi i… jedan duh!

Plakat filma “Fantomski projekat”, promo

Festival će od 21 čas zatvoriti kubanska komedija “AM/PM” Alehandra Hila, sa nekim od najvećih kubanskih glumaca, uključujući i preminulog Enrikea Molinu kom je film posvećen. U pitanju je zanimljiv omnibus čije se sve priče odvijaju tokom 24 sata i u nekoliko susdenih zgrada jedne četvrti u Havani.  

Ulaznice za sve projekcije mogu da se kupe na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Tokom trajanja festivala Španski metar, u okviru pratećeg programa, publika iz cele Srbije biće u prilici da pogleda neke od kultnih španskih ostvarenja u okviru ciklusa posvećenog Huanu Marineu, aktuelnom dobitniku počasne nagrade Goja. Četiri filma na kojima je Marine radio biće besplatno dostupna publici širom Srbije u onlajn formatu, putem Vimeo kanala Instituta Servantes. Nakon toga, Španski metar putuje u Novi Sad. Dvanaest ostvarenja iz glavnog programa biće prikazano od 4. do 10. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Filmski festival Španski metar organizuje Institut Servantes u Beogradu, u saradnji sa ambasadama Španije, Argentine, Meksika i Kube u Srbiji, ambasadama Ekvadora, Kolumbije i Perua u Mađarskoj, kao i Ambasadom Čilea u Grčkoj.

Detaljan program festivala, sa informacijama o svim filmovima i rasporedom projekcija, dostupan je na zvaničnom sajtu spanskimetar.rs.