Home MUSIC Američko ministarstvo pravde poziva na raspad kompanija Live Nation i Ticketmaster

Američko ministarstvo pravde poziva na raspad kompanija Live Nation i Ticketmaster

Live Nation Entertainment, koncertni gigant koji poseduje Ticketmaster, suočava se sa borbom koja bi mogla da preoblikuje industriju žive muzike vrednu više milijardi dolara.

137
0
Ilustracija: envato/maxbelchenko

Američko ministarstvo pravde i grupa saveznih država planiraju da tuže Live Nation Entertainment, koncertnog giganta koji je vlasnik kompanije Ticketmaster, optužujući ga za nelegalno održavanje monopola u industriji zabave uživo.

Vlada planira da u tužbi tvrdi da je Live Nation ojačao svoju moć kroz ekskluzivne ugovore koje Ticketmaster ima o prodaji karata sa koncertnim prostorima, kao i dominaciju kompanije nad koncertnim turnejama i drugim poslovima kao što je upravljanje koncertnim prostorima, prenose svetski mediji. To je pomoglo kompaniji da zadrži monopol, podižući cene i naknade za potrošače, ograničavajući inovacije u industriji karata i šteteći konkurenciji.

Vlada će tvrditi da je veća verovatnoća da će turneje koje promoviše kompanija biti održane na mestima gde je Ticketmaster bio ekskluzivni servis za prodaju karata i da su umetnici kompanije Live Nation svirali na mestima koja su u njenom vlasništvu.

Live Nation je kolos koncertnog sveta i sila u životima muzičara i obožavatelja. Njegov obim i doseg daleko prevazilaze one bilo kog konkurenta, obuhvatajući promociju koncerata, prodaju karata, upravljanje umetnicima i funkcionisanje stotina koncertnih mesta i festivala širom sveta.

Ilustracija:envato/melis82

Američko Ministarstvo pravde je prvi put pokrenulo svoju antimonopolsku istragu u vezi sa kompanijom Live Nation početkom 2022. godine, navodno se fokusirajući na to da li je kompanija poštovala dekret o saglasnosti koji je doneo sa Ministarstvom pravde nakon spajanja sa kompanijom Ticketmaster 2010. godine, u kojem je Live Nation obećao da neće kažnjavati koncertne prostore koji koristio konkurentske platforme za ulaznice uskraćivanjem pristupa turnejama koje promoviše Live Nation. Ministarstvo pravde je ranije pronašlo dokaze o tome da se Live Nation upuštao u takvo ponašanje nakon pokretanja istrage 2018. godine. U skladu sa naknadnim poravnanjem 2019. godine, Live Nation je pristao da produži dekret o saglasnosti do 2025. i nadoknadio je Ministarstvu pravde troškove istrage .

Kao deo svoje najnovije istrage, američko Ministarstvo pravde je navodno ispitalo dinamičku politiku cena i preprodaju kompanije Live Nation, njegove dogovore sa koncertnim mestima koja koriste samo Ticketmaster, i svoje ekskluzivne ugovore sa umetnicima na turneji i upravljanjem prostorima, između ostalog. Ticketmaster trenutno drži više između 70% i 80% tržišta za primarnu prodaju karata u SAD.

Nedavno je i grupa muzičara tražila Zakon o reformi ulaznica, pozivajući američke zakonodavce da pomognu u reformi sistema prodaje karata za koncerte.