Home ART & CULTURE Joan Buržoa dobitnik Nagrade “Jovan Ćirilov”

Joan Buržoa dobitnik Nagrade “Jovan Ćirilov”

50
0
Fotografije: Duško Vukić

Nagradu “Jovan Ćirilov – za korak dalje” u okviru 21. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, poneo je koreograf Joan Buržoa.

Nagrada se dodeljuje za kratke komade koje je ovaj izvrsni francuski umetnik objedinio u okviru celine pod naslovom Neuhvatljiva tačka odlaganja. Ukupno šest performansa izvedeno je 7. i 8. marta 2024. godine, u Bioskopu Balkan u Beogradu.


Umetnik koji ruši granice između različitih umetničkih formi, Joan Buržoa, je predstavio svoj univerzum prostorne raznolikosti i beskonačnih varijacija kretanja. Eksperimentisanjem sa specifičnom rekvizitom, silama gravitacije, ravnoteže i inercije, za ovog umetnika vremenska i prostorna stvarnost ne predstavljaju ograničenje, već beskonačno igralište, a pet instalacija koje čine njegovo delo su zapravo nezaustavljivi “pokušaj približavanja tački odlaganja”, navodi se između ostalog u saopštenju žirija.

Uručenje nagrade “Jovan Ćirilov – za korak dalje” planirano je u okviru 22. Beogradskog festivala igre. Podsetimo se da su prethodni laureati ovog važnog priznanja bili Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu, Mari Šuinar, Jakopo Godani, Gabrijela Karizo / Frank Šartije, Hofeš Šehter i Kristal Pajt.


Nakon što je nastupao sa brojnim renomiranim koreografima, Joan Buržoa je 2010. godine osnovao sopstvenu trupu. Od 2016. do 2022. bio je direktor Nacionalnog koreografskog centra u Grenoblu, postavši tako prvi cirkuski umetnik na čelu jednog francuskog koreografskog centra. Posvećen umetnosti koja je radikalno multidisciplinarna, fizička i inovativna, Buržoa nadgleda performanse, saradnje i radionice u svim delovima sveta. Njegove postavke su zapravo kreacije vezane za lokaciju, koje se samim tim oslanjaju na energiju i posebnosti okruženja. Njegove radove podjednako poznaje publika pariskog Luvra, Opere u Oslu ili Geteborgu, kao i obožavaoci Harija Stajlsa i Selene Gomez. Pred beogradskom publikom se prvi put predstavio ove godine, upravo na Beogradskom festivalu igre.