Home MUSIC Moby: “Prestao sam da doživljavam muziku kao posao”

Moby: “Prestao sam da doživljavam muziku kao posao”

"Poslednja veza koju sam imao bila je pre oko 10 godina"

113
0
Printskrin: youtube.com/@moby

Moby, pedesetosmogodišnja zvezda svetske dens scene, uoči objavljivanja novog zajedničkog albuma i turneje povodom 25. godišnjice njegovog vanvremenskog albuma Play, dao je intervju za britanski Independent. On je pričao o zabavljanjima, stvaranju u doba kulture otkazivanja, kao i zašto je slab prema Rikiju Džervejzu uprkos onome što je komičar rekao o transrodnim osobama

Moby je decenijama globalna muzička zvezda, a njegov album Play iz 1999. godine ostvario je multiplatinasti uspeh širom sveta. Međutim, on kaže da su mu sada u fokusu borba za okončanje patnje životinja i “preokretanje” klimatskih promena.

“Jednostavno sam prestao da doživljavam muziku kao posao”, kaže on. “Čini se da je aktivizam jedina dobra upotreba mog svakodnevnog radnog života. A onda noću radim na muzici i to je utočište gde mogu samo da dišem i uživam u vremenu provedenom kreativno.”

Njegov zajednički projekat Always Centered at Night,koji izlazi 14. juna, jedan je od plodova tog kreativnog prostora. To je dovelo do albuma na kojem Moby pruža muzičku pozadinu za pesme koje pevaju različiti izvođači (Lady Blackbird, serpentwithfeet, holandska pevačica sudanskog porekla Gaidaa…), među kojima je i britanski pesnik Bendžamin Zefanija, koji je preminuo u decembru.

“Nikada ga nisam čuo da recituje poeziju,” kaže Moby. Njih dvojica su se poznavali kao veganski aktivisti, a njihova drum’n’bass saradnja, “Where is your pride?”, je pravo otkrovenje.

Većina izvođača na albumu su obojeni umetnici. Moby je u prošlosti bio kritikovan zbog korišćenja glasova crnih izvođača koje je semplovao na albumu “Play” (kao što je Vera Hol, folk pevačica iz 30-ih, na pesmi “Natural Blues”).

“To je tako komplikovano, nijansirano, kulturno, kreativno, semiotičko minsko polje”, kaže on. “Sve što radim je da nekako lutam kroz to i pokušavam da se vodim željom da stvaram muziku koju volim. I, kao što znamo, u ovom delu 21. veka, ne možete učiniti ništa a da ne uvredite nekoga. I znam da su neki ljudi zbog toga toliko paralisani da, ili stvaraju samo najbezopasniju umetnost, ili ne stvaraju ništa.” Moby je rekao da njegov kriterijum za rad sa nekim “je jednostavno emotivni kvalitet njihovog glasa”.

Moby trenutno živi sam u svom domu u Los Anđelesu. “Poslednja veza koju sam imao bila je pre oko 10 godina, i kada se veza završila, čuo sam taj mali glas koji je rekao: ‘Da, nije tvoja sudbina da imaš normalnu vezu.’” Tokom godina imao je dosta veza, uključujući i Lanu Del Rej. Ali, kaže da su mu dejtovi često izazivali napade panike.

Shvatio je stvari koje su mu bile važne u tom trenutku, kao što su filantropija, politika i kreativnost. Kaže da je njegovo iskustvo potvrdilo da on nije osoba za brak, porodicu, decu.

Na pitanje da li je u kontaktu sa drugim poznatim borcima za prava životinja, kao što su Riki Džervejz i Hoakin Finiks, Moby odgovara: “Veganska mafija. Uglavnom se svi poznajemo, posebno jer sam nekada imao restoran u LA-ju zvan ‘Little Pine’. I u nekom trenutku, svi u veganskoj mafiji su jeli tamo, od Morisija do Dikaprija, do Runi Mare i Hoakina. Njega poznajem decenijama. On zauzima neverovatno dragoceno i posebno mesto… čak i Riki Džervejz, ako kaže nešto o trans osobama s čim se možda ne bih složio, pomislim ‘Da, ali on je aktivista za prava životinja’. I dalje ga na neki način poštujem zbog toga što daje novac organizacijama za prava životinja i što je tako otvoreno u tome.”