Home ART & CULTURE “Konflikt” u Štabu

“Konflikt” u Štabu

Postavka umetnice Dušice Pejić biće otvorena od 16. do 25. maja u beogradskoj galeriji Štab

83
0
Fotografije: promo

Umetnica Dušica Pejić predstaviće izložbu pod nazivom “Konflikt”“, koja je nastala kao refleksija na radove Karla Gustava Junga, nadovezujući se na njena prethodna istraživanja pshiho-motornog kroz igru i sinhronizaciju pokreta i gesta. Tenzija, frekvencija i amplituda zvučno-senzornih talasa, koje je Pejićeva koristila za polazište u dosadašnjim radovima gesturalne apstrakcije, u novim radovima poniru u dublje proučavanje psihe, ispitujući načine na koje nesvesno oblikuje naše iskustvo.

Kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar ukazuje da ovaj internalizovani pogled, izražen kroz apstraktni gest, predstavlja kinetičko-likovni odraz jungijanskog konflikta: „Sagledavanje višestrukih, suprotstavljenih i kontradiktornih pojmova istine ili stvarnosti, suočavanje sa dvosmislenošću, bez potrebe za reakcijom, stvara nova polivalentna rešenja. Svaki simbol proizilazi iz psihe kao san ili slika: novi pojam koji nastaje iz dve oprečnosti i predstavlja nastanak novih rešenja, oslobađanje nove energije, stvaranje novog mitopoetskog narativa koji ujedno nadilazi sukob i stvara aktivni balans među krajnostima.“

  • Izložba predstavlja poziv na introspekciju i razmišljanje o sopstvenim unutrašnjim konfliktima, ali i o načinima na koje svesno i nesvesno međusobno deluju i oblikuju naše iskustvo -kaže Dušica Pejić.

Svedena paleta osam monumentalnih slika predstavlja kreativni konflikt između svesnog i arhetipske Senke, predstavljajući jungijanski paradoks. „Upravo ovaj paradoks, da dve suprotnosti mogu biti istinite u isto vreme, sugeriše potrebu Pejićeve da sedi sa konfliktom – da ostane prisutna tokom svih tenzija krajnosti – i da kroz taj proces pronađe liniju između polariteta, putanju između ekstrema na kojoj nalazi svoj obnovljeni izraz. Paradoks, tvrdi Jung, je uvek bolji svedok istine od jednostranosti“ ističe Aleksandra Lazar.

Stručno vođenje kroz izložbu, uz prisustvo umetnice i kustoskinje, održaće se u nedelju, 19. maja u 12 časova, gde će biti više reči o temama ličnog i kolektivnog nesvesnog, istoriji i prirodi boja, i paradoksu savremenog života.

Izložba će trajati od 16. do 25. maja 2024. godine svakoga dana od 10 do 21 časova.