/SE TV

Ana Đurić Konstrakta, jedna od najistaknutijih muzičkih zvezda sa ovih prostora i naša predstavnica na Pesmi Evrovizije 2022, najavila je svoj prvi veliki samostalni koncert u Beogradu. Zajedno sa bendom Zemlja Gruva, nastupiće u Plavoj dvorani Sava Centra u četvrtak, 19. septembra, od 20:30, i publici prirediti specijalni audio-vizuelni performans.

„Još nakon Evrovizije želela sam da održim koncert u Beogradu, ali evo, kasnim samo dve godine,” kroz šalu je rekla Konstrakta i dodala „Može se reći da sam čekala otvaranje Sava Centra kako bismo mogli da nastupimo, i velika mi je čast što će naš koncert biti prvi u  Plavoj dvorani, za koju sam emotivno vezana“.

Veliku pažnju svetske javnosti, Konstrakta, tekstopisac i muzičarka, privukla je pesmom „In Corpore Sano“, kojom je predstavljala Srbiju na Pesmi Evrovizije 2022. godine u Torinu. Ova numera postigla je ogroman globalni uspeh; kroz svoju tematiku je udružila ljude iz najrazličitijih slojeva i krajeva u podršci Konstraktinom nastupu na ovom muzičkom takmičenju, na kojem se pozicionirala na visokom, petom mestu. Uručena joj je nagrada Marcel Bezansson, zvanično priznanje Evrovizije koje se dodeljuje za najbolji umetnički nastup, a pored toga osvojila je još dve nagrade takmičenja – za najbolji tekst i za najinovativniji scenski nastup.

Numerom „Novo, bolje“ i ponovnim nastupom na domaćem izboru za Pesmu za Evroviziju / PZE2024, Konstrakta je uspostavila koncept epizode na evrovizijskoj platformi uz naznaku da će na dvogodišnjem nivou objavljivati nove epizode.

Nakon velike popularnosti hita „In Corpore Sano“ koji je objavljen u okviru „Triptiha“, usledio je još jedan zapaženi singl – „Evo, obećavam“, opet u formi omnibusa, iz tri dela. „Triptih“ i njegova tematika skrenuli su pažnju kritike na našim prostorima, dok je uz često citiranje pesme „Evo, obećavam“ postalo jasno da Konstrakta kroz svoje pesme obrađuje aktuelne društvene teme.

I u saradnjama koje uspostavlja, Konstrakta još uvek insistira na postojanju teme koju prepoznaje kao značajnu i aktuelnu za društvo u kome živi.

U tom smislu, sa slovenačkim muzičarem Magnificom udružila je snage na numeri „Put“, koja je rađena specijalno za film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule – lančana reakcija“. Krajem prošle godine, zajedno sa Zemljom Gruva, objavila je singl „O, klasje moje“ po čuvenom tekstu pesnika Alekse Šantića, koja je sastavni deo novog serijala redakcije školskog programa RTS-a „Lektizer“.

Podržala je kampanje medijske pismenosti pod nazivom „Nova pismenost“, bezbednosti dece na internetu, „bodyright” koju je pokrenuo Populacioni fond Ujedinjenih nacija u saradnji sa kancelarijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao i kampanju „Da njeno ponovo bude njeno“ Autonomnog ženskog centra. Učestvovala je u akciji solidarne prodaje sa prodavcima magazina Liceulice, kao i u programima Fondacije SOS Dečija sela Srbija. Kroz humanitarnu akciju sa Metalcem, prodajom lavora i bokala, prikupili su 2,5 miliona dinara za donaciju NURDOR-u.

Konstrakta je na muzičkoj sceni već 20 godina. Počela je u bendu Mistake Mistake, a kasnije se istakla kao vokal indi pop grupe Zemlja Gruva. Od 2019. godine pesme objavljuje pod sopstvenim imenom, a nastupa uz svoj matični bend Zemlja Gruva.