Home MUSIC Rammstein u Beogradu = spektakl na Ušću, veče prvo

Rammstein u Beogradu = spektakl na Ušću, veče prvo

387
0
Foto: SETV

Nemački sastav Rammstein, u okviru svoje gotovo rasprodate evropske Stadion turneje 2024, održao je prvi koncert na beogradskom Ušću pred oko 60 hiljada posetilaca iz Srbije i zemalja regiona. Za njih se kaže da su rodonačelnici muzičkog žanra Neue Deutsche Härte (nova nemačka težina), koji spaja industrijske zvuke metala, gruv, tehno i elektronske bitove, a kome do sada nije bilo jasno šta je to i kako to zvuči (i izgleda), imao je priliku prethodne noći da sazna.

Ovakav “hajp” za nastupom nekog stranog benda u Beogradu odavno nije viđen. U prilog tome govori i činjenica da su koncerti grupe Rammstein popunili sve hotelske kapacitete Beograda.

Foto: SETV

Čast da otvori ovo spektakularno veče na Ušću tačno u 20 časova pripala je, kao i na celoj evropskoj Rammstein turneji, francuskom duetu Abélard, koji čine međunarodno priznate koncertne pijanistkinje Héloïse Hervouët i Yolande Kouznetsov. Abélard je već nastupao širom sveta kao predgrupa sastava Rammstein na njihovim turnejama 2022. i 2023. godine. Njihov album “Rammstein on Piano”, u izdanju Decca Records/Universal Music, objavljen je u junu 2023. godine i dostupan je na svim platformama.

Publika, koja je većinom ušla u koncertni prostor nešto pre 20 časova, uživala je u klavirskim verzijama pesama grupe Rammstein dok je čekala u redu za piće ili gacala po vodom natopljenom Ušću, tražeći što bolje mesto sa dobrim pogledom na spektakl koji sledi.

Najavljeni muzikom baroknog kompozitora Georga Fridriha Hendla, šlanovi sastava Rammstein su se u 21 čas spustili liftom koji se nalazi na centralnom mestu bine, i tačno u 21 čas i 5 minuta započeli svoj šou. Iskren da budem, malo sam strepeo od toga kakav će biti zvuk koji dolazi iz 170 LA12X pojačala, ukupne jačine od više od dva miliona vati, ali posle prvih rifova nemačkog sastava briga je nestala. Zvuk je bio savršeno jasan 100 metara od bine, gde sam se nalazio u tom trenutku.

Foto: SETV

Udaljen dovoljno daleko od bine, mogao sam i posmatrati publiku oko mene, koju su činili duplo stariji, ali čak i više nego duplo mlađi posetioci. Roditelji su poveli svoje potomke na koncert, koji su uz zvuke nemačke industrial mašinerije veselo uživali gacajući po baricama.

Rammstein je svoj nastup počeo sa ritmičnim bengerima, “Ramm 4” i “Links 2-3-4”, koji su prisutne odmah naveli na skoro katatonične pokrete. Na prvom od svoja dva koncerta na beogradskom Ušću, nemački bogovi industrial metala su izveli odabrani presek pesama iz tridesetogodišnje karijere benda, od kojih su neke izvedene i u svojim remiksima (“Deutschland”).

Kako je i bilo najavljeno, Rammstein je u Beograd došao sa (na ovim prostorima) do sada neviđenom pirotehnikom. Iz organizacije su ranije najavili da nas očekuje gotovo 600 različitih pirotehničkih efekata po koncertu, za čije je izvođenje potrebno oko hiljadu litara benzina i oko 60 kilograma likopodijuma po večeri. Najviši plamenovi su išli i dvadesetak metara u visinu, a njihova temperatura je dostizala i 600 stepeni, što se moglo osetiti i desetinama metara od njih. Inače, plamenom je, pored pirotehničara, upravljao i pevač benda Til Lindeman, koji je licencirani potpaljivač plamena.

Foto: SETV

Rammstein je na prvom od svoja dva beogradska koncerata izveo, računajući i dva bisa, ukupno 20 pesama. Reakcija publike bila je, bar koliko sam ja mogao videti, najjača na hitovima sa početka karijere, “Du Hast” i “Rammstein”. Sasvim očekivano, jer ko je jednom čuo rifove te dve pesme, pamtiće ih ceo život.

Koncert je trajao nešto više od dva sata. Zapravo, to nije bio samo koncert, nego muzičko-scenski-svetlosni-pirotehnički spektakl. Rammstein je daleko od jeftinih zabavljača, kako neko može da pomisli. U prilog tome govori to što svoju priču guraju širom sveta već 30 godina, a broj posetilaca na njihovim koncertima sve je veći.

Ako ste propustili prvi od dva koncerta grupe Rammstein na beogradskom Ušću, imate priliku već večeras da nadoknadite propušteno. Nemački sastav će 25. maja od 20 časova na istom mestu ponovo nastupiti.

Karata za drugo veče još uvek ima, i možete ih kupiti na sajtu eFinity. Ovakav spektakl je, zaista, šteta propustiti.

Foto: SETV